Άρχισε η τρίτη ιντιφάντα;

Σε μία ακραία διαδήλωση αυτή την εβδομάδα, Παλαιστίνιοι φοιτητές φάνηκε να προκαλούν τους ισραηλινούς στρατιώτες να τους πυροβολήσουν, πλησιάζοντας προς τα όπλα τους και προτάσσοντας τα στήθη τους σαν να είναι στόχος. Σε μια άλλη, ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός νεαρών γυναικών εμφανίστηκε, καλύπτοντας τα κεφάλια τους με καφίγια. Αυτές οι έφηβες με στενά τζιν και αθλητικά παπούτσια πέταξαν πέτρες και μολότοφ, μέχρι που οι Ισραηλινοί απάντησαν

με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Σε μια τρίτη διαδήλωση, εμφανίστηκαν εκατοντάδες αγόρια πριν από την εφηβεία, πολλοί φορώντας ακόμα τις στολές τους από το σχολείο και κρατώντας σακίδια γεμάτα βιβλία. «Κοίτα πόσο μικρός είσαι!» αναφώνησε ένας μεγαλύτερος που πέρασε από δίπλα, τρέχοντας προς έναν τοίχο για να αποφύγει τα χημικά αέρια. Ο 10χρονος χαμογέλασε και καυχήθηκε: «Θέλω να απελευθερώσω την Παλαιστίνη!»

Ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι την περασμένη εβδομάδα, προφανώς ενεργώντας με δική τους πρωτοβουλία, επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς, ως επί το πλείστον με μαχαίρια, πολλές διαδηλώσεις έγιναν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και ακόμη στη Χάιφα και σε άλλες ισραηλινές πόλεις με μεγάλο πληθυσμό Αράβων πολιτών. Οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών είναι τόσο παλιές όσο και η ίδια η σύγκρουση, αλλά οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών έχουν γίνει πιο πολλές, πιο σταθερές και πιο επιθετικές από ό,τι εκείνες των τελευταίων ετών.

«Πιστεύουμε ότι η Ιντιφάντα έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζαΐντ, ένας 23χρονος ακτιβιστής στο Πανεπιστήμιο Birzeit, έξω από τη Ραμάλα. Είπε ότι οι διαδηλώσεις ήταν ένας τρόπος για να συνεχισθεί η ορμή, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια επιστολή προς τους πολιτικούς ηγέτες μας: Εμείς δεν θέλουμε την υποβολή της, η οποία νομίζουν ότι είναι η ειρήνη». Μερικές διαδηλώσεις ξεσπούν αυθόρμητα, όπως όταν εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Kufr Aqab, μια πολυπληθή γειτονιά στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, για να εμποδίσουν ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλουν στο σπίτι του 19χρονου Θαέρ Αμπού Γκαζάλα ο οποίος σκοτώθηκε από έναν στρατιώτη μετά τον τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών με ένα κατσαβίδι κοντά στα στρατιωτικά αρχηγεία του Τελ Αβίβ.

Συχνά σημεία συγκέντρωσης είναι οι κηδείες για τους αποκαλούμενους μάρτυρες και χιλιάδες διαδήλωσαν την Παρασκευή στην κηδεία του Μουχανάντ Χαλαμπι, του 19χρονου φοιτητή νομικής που μαχαίρωσε θανάσιμα δύο Ορθόδοξους το βράδυ του Σαββάτου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Έφεραν σημαίες διαφόρων πολιτικών παρατάξεων, καθώς και χασαπομάχαιρα ή ακόμη και σπαθιά, καθώς κατευθυνόταν από ένα τζαμί στο Αλ Μπιρέχ, ένα προάστιο της Ραμάλα, στο νεκροταφείο. «Είμαι εδώ για να παρελάσω στο γάμο ενός ήρωα», δήλωσε ο 38χρονος Γιούσεφ Σαρχάν, ο οποίος είχε έρθει από την Ιερουσαλήμ. «Αυτός ο νεαρός άνδρας έχει κάνει περήφανους όλους τους Παλαιστίνιους. Η θαρραλέα επίθεση του έχει δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, παρά τους μάρτυρες οι οποίοι συνεχίζουν να πεθαίνουν».

Μετά την κηδεία, ένα μεγάλο μέρος του πλήθους συνωστίστηκε σε ένα σημείο ελέγχου στη Ραμάλα που έχει κλείσει όλη την εβδομάδα από συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες. Ο στρατός ψέκασε το πλήθος με νερό και πραγματικά πυρά, αλλά πολλοί δεν αποθαρρύνθηκαν σε αυτό που φάνηκε να είναι η πιο έντονη αντιπαράθεση μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί από τις πολιτικές παρατάξεις, με φοιτητές που μεταφέρθηκαν από τα πανεπιστήμια της Μπιρζέιτ και της Βηθλεέμ στα σημεία τριβής με τους Ισραηλινούς.

«Αν κλείσεις μια γάτα σε ένα δωμάτιο θα αρχίσει να γρατσουνίζει. Είμαστε σαν τις γάτες τώρα», είπε ο Ελίας Σάρας, ο οποίος εργάζεται στην πανεπιστημιούπολη της Βηθλεέμ επί 32 χρόνια. Η ατμόσφαιρα τώρα «μοιάζει» με αυτή κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών Ιντιφάντα των προηγούμενων δεκαετιών. «Οι μαθητές ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον για να διαμαρτυρηθούν λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης». Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στη Δυτική Όχθη και η αστυνομία έχουν εντείνει την παρουσία της στην Ιερουσαλήμ με περίπου 2.000 επιπλέον αστυνομικούς. Στρατιώτες σκότωσαν τον 20χρονο Βισάμ Φαρατζ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο στρατόπεδο προσφύγων Σουαφάτ την Πέμπτη το βράδυ, τον 18χρονο Χουτχάφα Σεϊμάν κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Τουλκάρμ τη Δευτέρα και έναν περαστικό, τον 13χρονο Αμπντουλαρχμάν Ομπεϊνταλάχ στη Βηθλεέμ την Τρίτη - στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν ένα λάθος, που προκλήθηκε όταν εξοστρακίστηκε μια σφαίρα. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε περίπου 1.000 τραυματισμούς σε διάφορες διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων δεκάδες από σφαίρες από καουτσούκ ή πραγματικά πυρά.

«Αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες είναι πράγματι μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχη Πίτερ Λέρνερ του ισραηλινού στρατού. «Εμείς δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση του όγκου της συμμετοχής. Εμείς βλέπουμε από την άλλη πλευρά ένα μεγαλύτερο επίπεδο της βίας» σχολιάζει. Αυτή ήταν σίγουρα η περίπτωση της Τετάρτης κοντά στο VIP σημείο ελέγχου στην Ραμάλα. Μασκοφόροι νεαροί γέμισαν μπουκάλια με κηροζίνη σε ένα κοντινό βενζινάδικο και στη συνέχεια πέταξαν δεκάδες άδεια μπουκάλια σόδας δημιουργώντας αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες προς την ισραηλινή μεριά. Περίπου 300 διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές από τη Μπιρζέιτ, προσπάθησαν να ανέβουν έναν λόφο προς το τοίχωμα του ισραηλινού οικισμού Μπέιτ Ελ, αλλά οι στρατιώτες τους σταμάτησαν πυροβολώντας στον αέρα.

Τα λεωφορεία από τη Μπιρζέιτ επέστρεψαν την επόμενη μέρα για μια επανάληψη της «παράστασης», αν και η παρουσία τόσων πολλών γυναικών άλλαξε τη δυναμική. «Το πάρτι μόλις άρχισε!» είπε ένας 26χρονος. Μία 16χρονη είπε ότι ήταν η «πρώτη φορά σε συγκρούσεις» και ξέσπασε σε κλάματα όταν ρωτήθηκε αν ήταν φοβισμένη. «Οι γονείς μου δεν ξέρουν ότι είμαι εδώ», είπε. «Αλλά θέλω να είμαι μέρος αυτού που συμβαίνει».

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση είναι περισσότερο σποραδικές εκρήξεις παρά ένα παρατεταμένο κίνημα που σημάδεψε τις Ιντιφάντα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε αντίθεση με εκείνα τα χρόνια, τα περισσότερα καταστήματα σε παλαιστινιακές πόλεις και γειτονιές ήταν ανοιχτά αυτή την εβδομάδα. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι πρόθυμοι να βγουν έξω και να πολεμήσουν» δήλωσε ο Μούσα Αχμάντ, ένας 21χρονος φοιτητής από τη Βηθλεέμ. «Θυμάμαι ότι ο Γιασέρ Aραφάτ δήλωσε πως η πένα του συγγραφέα, το πινέλο του ζωγράφου, το μικρόφωνο ενός καθηγητή είναι επίσης τρόποι αντίστασης στην κατοχή» λέει. «Έτσι, ας χρησιμοποιήσουμε εμείς οι Παλαιστίνιοι αυτές τις μεθόδους για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση, χωρίς να χάνονται ζωές. Η ζωή είναι πολύ πολύτιμη για να χαθεί, ειδικά σε μια διαδήλωση».

Την Πέμπτη στην Μπιρζέιτ, το φοιτητικό συμβούλιο έπαιζε εθνικιστική μουσική και είχε πέντε λεωφορεία έτοιμα να μεταφέρουν φοιτητές στη διαδήλωση, αλλά πολλοί δεν επιβιβάστηκαν.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα