Αποκλεισμός Πλατινί και Μπλάτερ από το ποδόσφαιρο

Τον αποκλεισμό των Μισέλ Πλατινί και Ζεπ Μπλάτερ από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τα επόμενα οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα η FIFA. Ο Σεπ Μπλάτερ δήλωσε "λυπάμαι για το ποδόσφαιρο" αφότου η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA του απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο για οκτώ χρόνια, και αποκάλυψε ότι

θα παλέψει ενάντια στην απαγόρευση με μια έκκληση προς την επιτροπή εφέσεων της FIFA, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού και το Ελβετικό Δικαστήριο.

Ο Μπλάτερ οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου στο πρώην αρχηγείο της FIFA για την αντιμετώπιση των απαγορεύσεων που εκδόθηκαν τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, αφού αποφάσισε να μην παραστεί στην ακρόαση της Επιτροπής Δεοντολογίας υπό την προεδρία του Χανς-Χοακίμ Εκερτ. Ο Μπλάτερ έδωσε μια παράξενη και συγκεχυμένη δήλωση στην οποία ισχυρίστηκε ότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με το ανθρωπιστικό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα. "Το να πούμε ότι είναι μια καλή μέρα για μένα ή για τη FIFA θα ήταν εντελώς λάθος," είπε ο Μπλάτερ. "Ο Μαντέλα μιλούσε για την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται καμία άλλη σημασία, εκτός από το να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και λέω ότι το να γιορτάζει η ανθρωπότητα μέσα από το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε από αυτόν τον μεγάλο ανθρωπιστή. Ας πούμε ότι πραγματικά λυπάμαι, λυπάμαι που εξακολουθώ να είμαι ένας σάκος του μποξ, λυπάμαι που είμαι ως πρόεδρος της FIFA αυτός ο σάκος του μποξ. Και λυπάμαι για το ποδόσφαιρο, το οποίο υπηρετώ 40 χρόνια. Λυπάμαι για τα 400 και πλέον μέλη της ομάδας της FIFA. Αλλά επίσης λυπάμαι για μένα και για το πώς με αντιμετωπίζουν σε αυτόν τον κόσμο της ανθρωπιστικής ιδιότητας. Θα αγωνιστώ για μένα και εγώ θα αγωνιστώ για τη FIFA" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι δύο άλλοτε πανίσχυροι άνδρες της UEFA και της FIFA αντίστοιχα κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη συναλλαγή, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία το 2011, όταν 2 εκατ. ελβετικά φράγμα άλλαξαν χέρια, πηγαίνοντας από λογαριασμό της FIFA στον τότε πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί. Ο Μπλάτερ πρόσθεσε στην απολογία του: «Μαζί με τον ελβετό δικηγόρο μου νομίζαμε ότι είχαμε πείσει την επιτροπή, με επικεφαλής του Εκερτ, για την κατάσταση αυτή, η οποία συνδεόταν με την καταβολή από τη FIFA στον Μισέλ Πλατινί για την συνεχιζόμενη σύμβαση, η οποί δεν τερματίστηκε ποτέ. Είμαστε σε μια λεγόμενη προφορική σύμβαση ή συμφωνία κυρίων. Η συμφωνία αυτή έγινε το 1998, στη Γαλλία, λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όταν ο Πλατινί είπε ότι θα ήθελε να εργαστεί για τη Fifa, είπα ότι ήταν υπέροχο, είπε ότι ήθελε 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα, είπα ΟΚ μπορούμε να σας πληρώσουμε ένα μέρος τώρα και ένα μέρος αργότερα. Αυτό που με εκπλήσσει τώρα με την απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA είναι ότι αρνούνται, αρνούνται την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας".

Ο Μπλάτερ, που καθόταν μαζί με την κόρη του Κορίν, τόνισε την επιθυμία του να πολεμήσει την απαγόρευση και επέμεινε ότι η επιτροπή δεοντολογίας δεν έχει τη δύναμη να τον απομακρύνει από ηγέτης της FIFA, δηλώνοντας: "Είμαι ακόμα ο πρόεδρος της FIFA. Αυτό το άτομο δεν έχει την ιδιότητα να αναστείλει τον πρόεδρο της FIFA, ή υψηλόβαθμους λειτουργούς και να μην τους αφήσει να πηγαίνουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες". Και συνέχισε: "Η FIFA δεχόταν επίθεση, και δέχθηκε επίθεση στις 27 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Η επίθεση εναντίον της FIFA παρουσίασε τη FIFA ως μια οργάνωση που καθοδηγείται από τη μαφία. Για την προστασία της FIFA υπέβαλα την εντολή για επανεκλογή. Θα μπορούσα να είχα σταματήσει το 2014, που θα ήταν συνετό, αλλά δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία. Θα αγωνιστώ και θα παλέψω μέχρι το τέλος".

Ο 79χρονος Ελβετός υπενθύμισε την περιπέτεια με την υγεία του τον περασμένο μήνα, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο. Τελείωσε την συνέντευξη Τύπου του, επιμένοντας ότι η υπό αμερικανική ηγεσία ποινική έρευνα σχετικά με τη Fifa δεν είχε καμία επίδραση επί του θέματος, και δήλωσε "θα επιστρέψω" πριν φύγει από την αίθουσα.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα