Αποκαταστάθηκε και ανοίγει στους πιστούς ο Πανάγιος Τάφος

Ο αποκατεστημένος τάφος στον οποίο πιστεύεται ότι ενταφιάστηκε το σώμα του Ιησού, παρουσιάζεται σήμερα σε μια επίσημη τελετή στον Ιερό Ναό του Πανάγιου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και συντηρητών ολοκλήρωσε το έργο αποκατάστασης διάρκειας εννέα μηνών, το οποίο επικεντρώθηκε σε μια μικρή δομή πάνω από τον ταφικό θάλαμο, γνωστή ως Κουβούκλιο. Θεωρείται το πιο ιερό μνημείο της Χριστιανοσύνης. "Αν η επέμβαση δεν είχε συμβεί τώρα, υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει" δήλωσε η Μπόνι Μπέρνχαμ του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, το οποίο είχε την εποπτεία

του έργου. "Αυτή είναι μια πλήρης μεταμόρφωση του μνημείου".

Η λεπτή αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα περίπου 50 εμπειρογνωμόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι οποίοι είχαν προηγουμένως εργαστεί στην Ακρόπολη των Αθηνών και στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Οι συντηρητές εργάστηκαν κυρίως τη νύχτα, ώστε να μπορούν οι προσκυνητές να έχουν πρόσβαση στο ιερό.

Τον Οκτώβριο, μια μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει τον σκαλιστό στον βράχο τάφο μετακινήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες, επιτρέποντας στους εργαζόμενους της αποκατάστασης να εξετάσουν το αυθεντικό "νεκροκρέβατο" στο οποίο πιστεύεται ότι αναπαύθηκε το σώμα του Ιησού. Ένα μικρό παράθυρο κόπηκε σε μαρμάρινες πλάκες, ώστε να μπορούν οι προσκυνητές να πάρουν μια γεύση από το βράχο.

Η ομάδα επισκεύασε επίσης και σταθεροποίησε το ιερό με βίδες τιτανίου και κονίαμα, και καθάρισε παχιά στρώματα αιθάλης από κεριά και περιττώματα περιστεριών. Για τις εργασίες χρησιμοποιήθηκαν ραντάρ, σαρωτές λέιζερ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α', πνευματικού ηγέτη των Ορθόδοξων Χριστιανών, αλλά και έναν εκπρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου.

Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας εντός των τειχών της παλιάς πόλης, καλύπτει την υποτιθέμενη περιοχή της σταύρωσης, της ταφής και της ανάστασης του Ιησού. Είναι ένας τεράστιος πόλος έλξης για τους προσκυνητές και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Έξι δόγματα - Λατινική (Ρωμαιοκαθολική), Ελληνική Ορθόδοξη, Αρμενική Αποστολική, Συριακή Ορθόδοξη, Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και Κόπτες- είναι θεματοφύλακες του ναού. Οι διαφορές τους καθυστέρησαν το έργο αποκατάστασης επί δεκαετίες. Σε μια ένδειξη δυσπιστίας μεταξύ των διαφόρων δογμάτων, τα κλειδιά της εκκλησίας έχει στην κατοχή της μια μουσουλμανική οικογένεια από το 12ο αιώνα. Το ιερό έχει ανακατασκευαστεί τέσσερις φορές στην ιστορία του, και πιο πρόσφατα το 1810 μετά από μια πυρκαγιά. Η κατασκευή είχε κρατηθεί στη θέση της για σχεδόν 70 χρόνια από δοκούς σιδήρου που ανεγέρθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες ενός βρετανού διοικητή ο οποίος κυβέρνησε στην εποχή της Εντολής της Παλαιστίνης. Πλέον έχουν μετακινηθεί.

Τα 4 εκατ. δολ. του κόστους αποκατάστασης προέρχονταν από συνεισφορές από τα έξι δόγματα που μοιράζονται την επιμέλεια της εκκλησίας, τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Μίκα Ερτεγκιούν, χήρα του συνιδρυτή της Atlantic Records Αχμέτ Ερτεγκιούν, η οποία δώρισε 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα