Απόφαση για την Ελλάδα τον Οκτώβριο θέλει η Ε.Ε.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες επισημαίνουν ότι υπέρ της λήψης απόφασης τον Οκτώβριο και όχι τον Νοέμβριο τάσσονται όλοι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών.

Τη λήψη απόφασης τον Νοέμβριο για την Ελλάδα

υπό μορφήν «πακέτου» που θα περιλάμβανε επίσης την Ισπανία και την Κύπρο, υποστηρίζει το Βερολίνο για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Θεωρεί ότι με δεδομένη την αρνητική στάση των Γερμανών σε διασώσεις χωρών είναι προτιμότερο για την κυβέρνηση να πάει μια φορά στη Βουλή και για τις τρεις χώρες παρά αυτό να γίνει τρεις φορές.

Άμεση ανάγκη

Η θέση αυτή μπορεί να εξυπηρετεί τη γερμανική κυβέρνηση αλλά δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν, δεδομένου ότι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους τόσο ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, καθώς και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι δεν είναι ίδιες οι ανάγκες των τριών χωρών και επιπλέον δεν θα είναι ταυτόχρονα έτοιμες.

Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Αντίθετα, η Ισπανία δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτημα για πλήρες πρόγραμμα και Μνημόνιο, δεδομένου ότι η Μαδρίτη πριν το κάνει θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, κάτι που σήμερα δεν το εγγυάται κανένας. Η Κύπρος από την πλευρά της δεν θα είναι έτοιμη πριν το τέλος Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι η Λευκωσία θα αποφασίσει τι θέλει γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει διευκρινιστεί.

Εκείνοι που υποστηρίζουν τη λήψη απόφασης για την Ελλάδα τον Οκτώβριο προβάλλουν και έναν επιπλέον λόγο πέραν της ανάγκης σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Θεωρούν ότι όσο πιο γρήγορα επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα τόσο το καλύτερο για το σύνολο της ευρωζώνης και τις αγορές, οι οποίες ναι μεν εμφανίζονται πιο ήρεμες μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά αρκεί ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα προκειμένου να επιδεινώσει το κλίμα.

Μήνυμα Ρομπέι

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προχθεσινή δήλωση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέσω βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου καλεί τα κράτη μέλη να μη χάσουν την «αίσθηση του επείγοντος», απευθυνόταν κυρίως στη Γερμανία και την κωλυσιεργία του Βερολίνου τόσο στην περίπτωση της τραπεζικής ενοποίησης όσο και στην άμεση επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν γρήγορα γιατί, όπως τονίζει, υπάρχουν ακόμη θέματα προς διευθέτηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο αλλά η εργασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι προσπάθειέ

Keywords
Τυχαία Θέματα