Αναδρομικός φόρος στο «μαύρο χρήμα»

Προτάσεις να φορολογηθούν αναδρομικά με συντελεστές φόρου έως και 45% όλα τα χρηματικά ποσά που εντοπίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων φορολογουμένων ή διαπιστώνεται ότι έχουν «φυγαδευτεί» στο εξωτερικό με τη μορφή εμβασμάτων, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα ή με βάση άλλα νομίμως κτηθέντα έσοδα των κατόχων τους, υπέβαλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη μαύρη… λίστα

Οι προτάσεις αφορούν περιπτώσεις μαύρου χρήματος που διακινήθηκε μέσω εμβασμάτων ή τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 μέχρι

σήμερα. Εφόσον εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές, τότε το Δημόσιο θα αποκτήσει το δικαίωμα να ζητήσει αναδρομικούς φόρους εισοδήματος άνω των 10 δισ. ευρώ μόνο από τους 54.000 Ελληνες που «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2011.

Τα στοιχεία των φορολογουμένων αυτών περιλαμβάνονται σε CD, το οποίο επεξεργάζονται το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επιπλέον, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναδρομικά φόρους συνολικού ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ και από άλλους 323 φορολογουμένους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν αδικαιολόγητα ποσά συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Η εισήγηση

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο το οποίο απέστειλε η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη:

* Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με έγγραφό της προς την Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ εισηγήθηκε τη θέσπιση της παρακάτω νομοθετικής ρύθμισης:

1) Επί των διαφορών που εντοπίζονται, κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ, ανάμεσα στα ποσά των εσόδων και εισοδημάτων που έχουν αναγράψει οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2000 έως 2012 και στα ποσά των εμβασμάτων εξωτερικού και των καταθέσεών τους στις τράπεζες του εσωτερικού, να καταλογίζεται φόρος «με όποιον συντελεστή κριθεί καταλληλότερος».

2) Προς τούτο, η ΓΓΠΣ να εκδίδει για κάθε φυσικό πρόσωπο εκκαθαριστικό σημείωμα επί του οποίου θα πρέπει να εμφανίζονται:

-όλα τα δεδομένα βάσει των οποίων αναδεικνύονται οι ακάλυπτες διαφορές των εξαχθέντων στο εξωτερικό ποσών και των καταθέσεων στο εσωτερικό

-ο αναλογών φόρος που θα προκύπτει με βάση το συντελεστή φόρου που θα κριθεί καταλληλότερος.

3) Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος να αποστέλλεται και στον φορολογούμενο στον οποίο εντοπίστηκαν οι ακάλυπτες διαφορές.

4) Με το εκκαθαριστικό σημείωμα να καλείται ο φορολογούμενος να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να αποδείξει τη νόμιμη προέλευση των ποσών που έχουν προκύψει ως «ακάλυπτες διαφορές».

5) Αν η προθεσμία παρέλθει άκαρπη ή εάν ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε να βεβαιώνεται οριστικά ο φόρος που αναλογεί στα αδικαιολόγητα ποσά των διαφορών.

 Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα