Απόφαση- έκπληξη από τη Fed

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έκανε χθες την έκπληξη, αποφασίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα δάνεια ύψους 85 δις δολαρίων τον μήνα, όταν όλοι περίμεναν μείωση των μηνιαίων αγορών κατά 10 δις δολάρια.

Με εννέα ψήφους υπέρ και μία κατά, η Fed

έλαβε αυτή την απόφαση επικαλούμενη το αυξημένο ποσοστό ανεργίας και τις πιέσεις που ασκούν στην αμερικανική οικονομία οι κυβερνητικές περικοπές στις δαπάνες και η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Λίγο μετά την ανακοίνωση, οι δείκτες Dow Jones S&P 500 σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ. Όσον αφορά την ανάπτυξη, οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τις προβλέψεις τους για το 2013 και το 2014. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι θα κινηθεί μεταξύ 2% με 2,3% το 2013 και μεταξύ 2,9% και 3,1% το 2014 από 3% με 3,5% που προέβλεπαν τον Ιούνιο.

Σε ερώτηση αν η πολιτική της Fed βοηθάει κυρίως τους κατέχοντες, ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι απάντησε πως η Fed εργάζεται για να βοηθήσει τη μεσαία τάξη επιδιώκοντας να ενδυναμώσει την αγορά εργασίας και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αναπάντεχη ανακοίνωση πιθανόν να προκαλέσει περεταίρω σύγχυση στους επενδυτές σχετικά με τα σχέδια της Fed. Η καθυστέρηση, υποστηρίζουν, μπορεί να σημαίνει επίσης ότι την απόφαση αναμένεται να λάβει ο επόμενος πρόεδρος, καθώς ο Μπερνάνκι αποχωρεί τον Ιανουάριο. Την άλλη εβδομάδα, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιό του, με την Τζάνετ Γέλεν να είναι η επικρατέστερη.

http://www.nytimes.com/2013/09/19/business/economy/fed-in-surprise-move-postpones-retreat-from-stimulus-campaign.html

Keywords
Τυχαία Θέματα