Από τα κόκκινα χαλιά στο πικρό ποτήρι των κόκκινων δανείων

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και εκδικείται. Τα ταρατατζούμ με τον Ολάντ τελείωσαν και μετά ήρθε ο Ντομπρόβσκις και «παρέλασε» ως επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης από όλα τα επίμαχα υπουργεία που σχετίζονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε κυβερνητικός κατεργάρης στον πάγκο του πλέον.

Τα χτεσινά μηνύματα του αντιπροέδρου της Κομισιόν προς τον Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν

σαφή: Να ξεχάσουν τη σύνδεση χαλαρότερων ρυθμίσεων στη δημοσιονομική πολιτική με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και να επιταχύνουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων του τρίτου μνημονίου.

Ειδικά τα όσα είπε ο Ντομπρόβσκις για τα κόκκινα δάνεια επιβεβαιώνουν αυτά που γράφαμε, ότι δηλαδή κινδυνεύουν οι μισοί σχεδόν δανειολήπτες να χάσουν τα σπίτια τους: «Έχουμε διαφορά ως προς το εύρος της προστασίας. Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έντιμο συμβιβασμό. Έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες και η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη, για τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αλλά και στο ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης το μήνυμα επίσης σαφές: Ή καθόλου ΦΠΑ και εξεύρεση άλλου ισοδύναμου ή 23% για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα! Σε κάθε περίπτωση όχι στους κλιμακωτούς συντελεστές που προτείνει η κυβέρνηση και ο Φίλης.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η πίεση του χρόνου για την κυβέρνηση είναι μεγάλη προκειμένου να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση έως τα μέσα Νοεμβρίου το αργότερο, ώστε στη συνεχεία να προχωρήσει η ανακεφαιαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα σύμφωνα με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη βουλή μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο θα πρέπει να κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης καθώς όπως είπε ο Ντομπρόβσκις «έαν κάποιος προσπαθήσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα