WSJ: Η Ελλάδα θα γίνει το χωνευτήρι της Ευρώπης

«Η Ελλάδα θα γίνει το χωνευτήρι της Ευρώπης, στην ύστατη προσπάθεια της να ελεγχθεί το αυξανόμενο κύμα μεταναστών και προσφύγων που εισέρχεται στην ήπειρο», αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να βρουν καταφύγιο σε 100.000 πρόσφυγες, στο δρόμο τους από τα Βαλκάνια μέχρι τη Γερμανία, μέχρι το τέλος του 2015: οι μισοί από αυτούς θα πάνε στην Ελλάδα,

ενώ οι υπόλοιποι θα κατανεμηθούν μεταξύ ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κροατίας, σημειώνει η εφημερίδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κομισιόν ανακοίνωσε μια έκτακτη βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος εγκατάστασης και σίτισης των μεταναστών, ενώ θα συνδράμει με πόρους ο ΟΗΕ και τα μέλη της ΕΕ.

Το Βερολίνο, όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξοργίζονται με την de facto πολιτική της Αθήνας, να προωθεί τους πρόσφυγες σε άλλες χώρες, αντί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου τους, τονίζει το άρθρο. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, κατέφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας περίπου 50.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Όπως αναφέρει, ακόμη και αν υπάρχει πρόνοια για εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, το βασικό πρόβλημα παραμένει: δεν θα καταφέρουν να ζήσουν ανθρώπινα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μεταναστών δεν επιθυμεί να μείνει στην Ελλάδα, αλλά αποζητά ένα καταφύγιο στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

«Δεν πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη ότι η ΕΕ θέλει να είναι η Ελλάδα αυτή που θα προλαβαίνει την άτακτη φυγών αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μια χώρα σε οικονομική κρίση, ενώ και οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν σε αυτήν. Εάν υπάρξουν ανοιχτά κέντρα παραμονής τους, τότε είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, παρά τους κινδύνους που κρύβει το ταξίδι εν μέσω χειμώνα» σχολιάζει η Judith Sunderland της Human Rights Watch.

Τα άλλα, ακόμα φτωχότερα, βαλκανικά κράτη δεν είναι ελκυστικά για τους πρόσφυγες, σημειώνεται. Ο σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς, λέει: «Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν στις χώρες μας. Να τους φυλακίσουμε; Υποθέτω πως όχι, και αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα». Τον προηγούμενο μήνα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να προωθήσουν 160.000 αιτούντες άσυλο στην πρώτη γραμμή (Ιταλία και Ελλάδα), καθώς και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, μόλις 105 εξ αυτών μετεγκαταστάθηκαν στην Ιταλία. Αυτό δείχνει ότι για να πετύχει η ΕΕ τους στόχους που έχει θέσει, θα πρέπει να μεταφέρονται κάθε μήνα χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ευρώπη.

Όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Μουζάλας, επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο, ρώτησε τους μετανάστες ποιος θα ήθελε να μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο. Κανείς δεν προθυμοποιήθηκε. Ακόμη και όταν οι μετανάστες εγκαθίστανται κάπου, δεν μένουν όλοι στο μέρος που θέλει η ΕΕ. Η Γαλλία και το Βέλγιο προσπάθησαν να βοηθήσουν τη Γερμανία και να πάρουν 1.250 μετανάστες από τα κέντρα υποδοχής, αλλά αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν στη Γερμανία χωρίς άδεια.

Προς το παρόν, μόλις εννέα από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προσφερθεί να πάρουν 854 μετανάστες υπό τη σκέπη του πανευρωπαϊκού σχεδίου. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να σχεδιάσουν άλλο εναλλακτικό πλάνο από την προσωρινή παραμονή των μεταναστών σε ένα μέρος έως ότου λάβουν θετική έγκριση στο αίτημα για άσυλο που έχουν υποβάλλει.

Εάν το σχέδιο αποτύχει και η Ελλάδα και οι άλλες βαλκανικές χώρες συνεχίζουν να αφήνουν τα καραβάνια των προσφύγων να φεύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αξιωματούχοι στο Βερολίνο και σε άλλες χώρες απειλούν πως θα καταφύγουν σε μονόπλευρες ενέργειες: θα χτίσουν φράχτες και θα κλείσουν τα σύνορα, όπως έχει κάνει ήδη η Ουγγαρία. Κάτι τέτοιο, φοβούνται πολλοί Ευρωπαίοι, μπορεί να προκαλέσει έξαρση της βίας κατά μήκος των Βαλκανίων και του Αιγαίου.

Πιθανή χαλάρωση των κανόνων ελλείμματος του προϋπολογισμού

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν μέρος των δαπανών που σχετίζονται με την κρίση των προσφύγων, σε σχέση με τους κανόνες ελλείμματος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν ένα δημοσιονομικό έλλειμμα του 3% επί του ΑΕΠ, ειδάλλως αντιμετωπίζουν πρόστιμα. «Η αξιολόγηση θα γίνεται ανά χώρα ξεχωριστά, αλλά θα λάβουμε υπόψη το κόστος που συνεπάγεται η πολιτική για τους πρόσφυγες περισσότερο από ότι γίνεται μέχρι τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Ο Γιούνκερ είπε ότι με δεδομένο το «εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα» της κρίσης των προσφύγων, θα υπάρξουν κάποια περιθώρια ελιγμών για την Επιτροπή κατά την εκτίμηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών. «Εάν μια χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες, θα πρέπει να υπάρχει μια ανάλογη κατανόηση του τι έχει κάνει. Αν μια χώρα δεν είναι σε θέση να αποδείξει ότι επηρεάζεται από το κόστος της προσφυγικής πολιτικής, τότε δεν θα ισχύει και η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η Γερμανία, η κύρια χώρα προορισμού για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη, αναμένεται να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο σε περίπου 15 δις ευρώ. Το τρέχον έλλειμμα της Γερμανίας είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους. Η Αυστρία και η Ιταλία, δύο χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση της μετανάστευσης και των οποίων οι προϋπολογισμοί είναι πιθανό να ξεπεράσουν το όριο του 3%, ήδη πιέζουν την Επιτροπή να απαλλάξει τις δαπάνες τους για τους πρόσφυγες από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τα «γεράκια» των δημοσιονομικών, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν επιφυλακτικοί ως προς αυτό το αίτημα, υπό τον φόβο ότι και άλλες χώρες θα αδράξουν την ευκαιρία και θα αντισταθμίσουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού τους, χωρίς να σχετίζονται κατ' ανάγκη με τους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα, η Κροατία και η Σλοβενία, χώρες οι οποίες είναι βασικά περάσματα, είναι ήδη εκτός του κανόνα του ελλείμματος του 3%. Είναι πιθανό να πάρουν παράταση για την επίτευξη του 3% εάν μπορέσουν να αποδείξουν ότι η προσφυγική κρίση έχει επηρεάσει τα ήδη πιεσμένα ταμεία τους.

wsj.com, www.wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα