Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Η νομική διάσταση, το νέο αίτημα μεταγωγής και η παρέμβαση Κοντονή

16:16 2/3/2021 - Πηγή: Antinews

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης ώστε να επιλυθεί η υπόθεση Κουφοντίνα, έδειξε χθες με δημόσια παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, λίγες ώρες πριν η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα, που διανύει την 54η ημέρα απεργίας πείνας και την 8η δίψας, υποβάλλει ένα ρητορικό ερώτημα, στον επίλογο μιας δήλωσης με την οποία μίλησε για ψεύδη της γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής: "Άραγε μπορεί το Πρωτοδικείο της Λαμίας να πάρει το θάρρος να δώσει λύση

στην κρίση που δημιούργησε η πολιτική αδιαλλαξία;”, δείχνοντας έναν δρόμο που όμως κατά την γνώμη της δεν μπορεί να διαβεί: "Μας καλούν να απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει”, αναφέρει η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ήδη η συνήγορος του καταδικασμένου ως μέλους της 17Ν, έχει ήδη επανυποβάλει το αίτημα μεταγωγής του από τον Δομοκό, στη Γενική γραμματεία αντεγκλητικής πολιτικής, το οποίο όπως λέει, δεν έχει απαντηθεί.

Υπάρχει δρόμος

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Kοντονής, πάντως εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Δημήτρη Κουφοντίνα από τη Δικαιοσύνη: "Ο δρόμος της επίλυσης του ζητήματος μέσω της Δικαιοσύνης θα είναι για όλους λυτρωτικός. Αυτή την ώρα δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, πρέπει να ρίχνουμε νερό. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι βρίσκεται σε κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή. Πάνω σε αυτό το πεδίο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πολιτικά παιχνίδια, λαϊκισμούς και πολιτικές αλχημείες."

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ακόμη ότι "πρέπει να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση: πώς λειτούργησε το κράτος; Τι αποφάσεις έχουν ληφθεί; Από ποιους έχουν ληφθεί; Και αν αυτές οι αποφάσεις έχουν νομίμως κοινοποιηθεί. Αν όλα αυτά έχουν γίνει νόμιμα, ποιες είναι οι ενέργειες για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων", ενώ πρόσθεσε: "Ο καθένας σε μια κοινωνία μπορεί να πιστεύει ότι έχει δίκιο για ένα θέμα, ιδίως, δε, όταν έγκριτοι νομικοί αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν σοβαρά νομικά επιχειρήματα. Ποιος τα λύνει αυτά τα θέματα; Η Δικαιοσύνη. Ή θα έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα λέμε ότι αυτή είναι αρμόδια να επιλύει αυτά τα θέματα, ή δεν θα έχουμε".

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση επίλυσης του ζητήματος, τόνισε ότι συνεχώς "αναφύονται προβληματικές καταστάσεις": "Διαβάζω από τη μεριά του Κουφοντίνα τις τελευταίες ώρες ότι δεν έχουν γίνει οι νόμιμες ενέργειες εκ μέρους του κράτους. Τι έχει γίνει τελικά σε αυτή την υπόθεση, μπορούμε να μάθουμε;". Όπως είπε ο κ. Κοντονής, στην υπόθεση υπάρχει μια συσκότιση και ομίχλη και πρέπει να διευκρινιστούν και να κοινοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και από ποιον έχουν ληφθεί, ώστε να μάθει η κοινή γνώμη τι έχει συμβεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο θέμα αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αναφέροντας ότι "η υπόθεση τυγχάνει χειρισμού από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο ανήκει πλέον η σωφρονιστική πολιτική. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δει κανείς από την πραγματική του διάσταση κι όχι μέσα από μικροζητήματα, τα οποία μπορεί να προκύπτουν ή να αποτελούν τον πραγματικό ή προσχηματικό, από την άλλη πλευρά, λόγο της πολιτικής αντιπαράθεσης". Τόνισε επίσης ότι "η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα, δεν μπορεί κανείς να αφαιρεί ζωές αθώων ανθρώπων" και πρόσθεσε ότι "μέσα από αυτή τη διάσταση πρέπει κανείς να δει και τον ρόλο του, απ’ όποια πλευρά κι αν βρίσκεται, είτε του δημοσιογράφου είτε του πολιτικού, προκειμένου τέτοια ζητήματα να μην γίνονται ζητήματα της κοινής γνώμης".

Η νέα ανακοίνωση της Ι. Κούρτοβικ

Με την χθεσινή μακροσκελή ανακοίνωσή της η συνήγορος του Κουφοντίνα ανέφερε πως "ολόκληρη η πολιτειακή εξουσία έχει επιδοθεί σε μία οργανωμένη επίθεση με "σκονάκια" προετοιμασίας (πως αλλιώς όλοι , βουλευτές, αντιπρόεδροι, πρωθυπουργός και συγγενείς θυμάτων εμφανίζονται να έχουν γνώση των δικαστικών ενεργειών ενός κρατούμενου;) και προσπαθούν να πλήξουν τον απεργό , διαστρέφοντας την ουσία των αιτιών της ακραίας διαμαρτυρίας του”..

Μάλιστα επισυνάπτει και την απόφαση που κοινοποιήθηκε στον εντολέα της και αναφέρει: "Μας καλούν να απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει . Προσπαθούν να πείσουν ότι ένα μικρό τοπικό πρωτοδικείο μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μία απόφαση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, που η δηλητηριώδης ρητορική έχει καταστήσει πρώτο θέμα στις ειδήσεις”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Απευθυνθήκαμε σε ανώτατους δικαστικούς και πολιτειακούς θεσμούς και σήκωσαν τα χέρια. Άραγε μπορεί το Πρωτοδικείο της Λαμίας να πάρει το θάρρος να δώσει λύση στην κρίση που δημιούργησε η πολιτική αδιαλλαξία;”

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απεργία, Κουφοντίνα, Κοντονή,apergia, koufontina, kontoni