Απανωτά «πλήγματα» για τον Καβαλιέρε

Στα χέρια της λιβανικής αστυνομίας βρίσκεται ο Μαρτσέλο ντελ Ούλτρι, επί δεκαετίες, πολιτικός σύμμαχος και φίλος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ντελ Ούλτρι είχε κηρυχθεί φυγόδικος στις αρχές της εβδομάδας, καθώς δεν εμφανίστηκε στη δικαστική διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε δικαστήριο του Παλέρμο, στην οποία κατηγορείται για συνεργασία με την μαφία. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, πρώην στέλεχος του κόμματος του Μπερλουσκόνι που διαχώρισε τη θέση του και παραμένει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ματέο Ρέντζι, ανακοίνωσε

τη σύλληψή του και άφησε να εννοηθεί ότι η Ιταλία θα καταθέσει αίτημα έκδοσης του προκειμένου ν’ αρχίσει η διαδικασία.

Σε βάρος του ντε Ούλτρι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από τις 8 Απριλίου στο οποίο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σημειώνεται ότι έχει εντοπιστεί στη Βηρυτό του Λιβάνου και ότι διέφυγε από την Ιταλία στα μέσα Μαρτίου. Δια του δικηγόρου του ο ντελ Ούλτρι υποστήριξε, την Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει τίποτε «ύποπτο» στην απουσία του από τη χώρα, ότι δεν είχε πρόθεση να «αποφύγει» τη δικαστική διαδικασία και ότι απλώς ήθελε να ξεκουραστεί λίγο μετά από μια επώδυνη εγχείριση αγγειοπλαστικής, στην οποία υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο ντελ Ούλτρι ήταν συνιδρυτής, το 1994, του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον οποίο έχει φιλική σχέση από τη δεκαετία του ’60 οπότε φοίτησαν μαζί στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Ο ντελ Ούλτρι διεύθυνε τη διαφημιστική εταιρεία στους κόλπους της μηντιακής αυτοκρατορίας του Καβαλιέρε από το 1984 μέχρι το 1995 και διετέλεσε ένας εκ των βασικών συμβούλων του όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία. Στις περισσότερες δικαστικές περιπέτειες του Μπερλουσκόνι εμπλέκεται και ο ντελ Ούλτρι, αν και στην προκειμένη στο δικαστήριο του Παλέρμο, ο Μπερλουσκόνι δεν είναι κατηγορούμενος αλλά εμπλέκεται έμμεσα.

Πριν από ένα χρόνο, το εφετείο του Παλέρμο καταδίκασε τον 72χρονο επιχειρηματία ότι λειτουργούσε ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στη σικελική μαφία και στην ελίτ των επιχειρηματιών του Μιλάνου (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του Μπερλουσκόνι) και τον καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκιση. Ο ντελ Ούλτρι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση, με βάση τον ιταλικό νόμο, έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος. Εφόσον όμως υπάρξει τελεσίδικη απόφαση σε βάρος του, τότε συλλαμβάνεται άμεσα.

Πηγή: reuters, corriere della sera

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα