Αντισυνταγματική και παράνομη η διακοπή ρεύματος για το χαράτσι της ΔΕΗ

19:27 3/3/2012 - Πηγή: Antinews

Απαγορεύεται στο εξής στη ΔΕΗ να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες οι οποίοι δεν πληρώνουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, έκρινε την επιβολή του χαρατσιού νόμιμη και συνταγματική. Ωστόσο, αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγματική

και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό του ρεύματος.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το χαράτσι του ειδικού τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος, δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά, αλλά είναι έκτακτος αφού έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Πάντως, στην περίπτωση που το χαράτσι μεταβληθεί από έκτακτο που είναι σήμερα σε πάγιο, οι σύμβουλοι Επικρατείας επιφυλάσσονται να κρίνουν εκ νέου τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό θα γίνει εάν υπάρξουν νέες προσφυγές στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας, η ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ελληνες Φορολογούμενοι, η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών, καθώς επίσης και ιδιώτες, ζητώντας την ακύρωση του μέτρου αυτού ως παράνομου και αντισυνταγματικού.

(από τον “Τύπο της Κυριακής”)

Keywords
Τυχαία Θέματα