Αντιμέτωπη ξανά με τον πύρινο εφιάλτη η Ζάκυνθος - Εκκενώνεται η Αναφωνήτρια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο χωριό Αναφωνήτρια καθώς και τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση.

Όπως μεταδίδει το imerazante.gr, οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια όπου χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές πως οι εκρήξεις από τις μπουκάλες υγραερίου ακούγονται σε πολλά μέτρα απόσταση. Τραγική εικόνα αποτελεί το γεγονός πως οι φλόγες έχουν "αγκαλιάσει" το μοναστήρι

Άγιος Δημήτριος της Αναφωνήτριας, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Επικρατεί στην κυριολεξία ένας πανικός με ανθρώπους που έχουν χάσει το βιός τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Υπάρχουν αναφορές πως ένα μέτωπο της φωτιάς η οποία έχει ανοίξει κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου.

Εν τω μεταξύ, στην άμεση εκκένωση του χωριού Αναφωνήτρια προχωρούν οι αρχές της Ζακύνθου καθώς η μεγάλη φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού. Μάλιστα αρκετοί είναι οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους. Σύμμαχος της πυρκαγιάς ο δυνατός άνεμος που πνέει στο νησί και δεν επιτρέπει στα εναέρια μέσα να βοηθήσουν. Η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμο σχέδιο εκκένωσης του χωριού.

Επίσης, τρεις νέες εστίες έκαναν την εμφάνισή τους, στην περιοχή των Άνω Βολιμών και στις περιοχές Σκούτα και Πελιλομποί, περίπου 5 χιλιόμετρα από την μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας. Σύμφωνα μάλιστα με την Πυροσβεστική Ζακύνθου, από το Πόρτο Βρώμη απομακρύνθηκαν 25 οχημάτα με τουρίστες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου έχουν χωριστεί στα τρία μέτωπα, ενώ έχουν σταματήσει οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή απαγορεύουν στα εναέρια μέσα να σηκωθούν.

Ακόμη, μεγάλη πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί κοντά στον οικισμό Ασβεστοχωρίου Ιωαννίνων, όπου επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 26 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο καναντέρ. Η πυρκαγιά κινείται σε διαφορετικά μέτωπα προς τα χωριά των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας. Αργά το μεσημέρι πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Ασβεστοχώρι, όμως πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής απέτρεψαν την επέκτασή της στον οικισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, αναμένεται σε λίγο στο έργο της πυρόσβεσης να επιχειρήσουν από αέρος και τέσσερα αεροσκάφη πετζετέλ.

Σε εξέλιξη, επίσης, χωρίς αυτή την ώρα να απειλεί κατοικημένες περιοχές είναι πυρκαγιά σε δασική περιοχή στην θέση Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Καρύταινα Αρκαδίας. Στη μάχη για την κατάσβεση, μετέχουν 10 οχήματα, 30 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις προσπάθειες συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα