Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

12:21 5/3/2019 - Πηγή: Antinews

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, μία διάρκεια που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει "δοκιμάσει" να εκδώσει εδώ και εννέα χρόνια, θέλοντας να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαμόρφωση του επιτοκίου στο 4,125% στο αρχικό guidance. Aν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το επιτόκιο ήταν για 4,125%-4,25%, στη συνέχεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,125%.

Σύμφωνα με

την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση θα διαμορφωθεί κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2-2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την προσφορά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης, το ράλι που κατέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα πάτησε φρένο, με τους επενδυτές να "ζυγίζουν" αυτή την κίνηση από το οικονομικό επιτελείο μία ακριβώς εβδομάδα πριν το Eurogroup.

Πάντως οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, αν και σήμερα συνεχίζουν να αυξάνονται ελαφρώς, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, στο 3,677%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το νέο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του στο 2,823%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι αρκετά ικανοποιητική, εάν λάβουμε υπόψη το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ισπανία.

Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, καθώς και το "μπόνους" της διπλής αναβάθμισης της Moody's την Παρασκευή, έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση "ορόσημο".

Όπως σημειώνει ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho International Plc.,σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα επωφελείται από το μεγάλο cash buffer, οπότε η έκδοση αφορά περισσότερο το να στείλει η χώρα ένα σήμα ότι έχει πρόσβαση στην αγορά, παρά την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα