Ανεξαρτησία υπόσχονται οι Καταλανοί αυτονομιστές

Οι Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες δεσμεύθηκαν να προβούν σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία μετά τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, μπαίνοντας ευθέως σε πορεία σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Οι ηγέτες των δύο κύριων καταλανικών εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων και ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας παρουσίασαν τη Δευτέρα μια ενιαία πλατφόρμα για τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, στην ημι-αυτόνομη

περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είναι για τις έδρες στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, οι εθνικιστές τις αντιμετωπίζουν ως ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι πραγματικό» δήλωσε ο Ραούλ Ρομέβα, πρώην ευρωβουλευτής ο οποίος ηγείται της «Μαζί για το Ναι». «Αν στις 27 Σεπτεμβρίου η πρόταση αυτή έχει την επαρκή και αναγκαία πλειοψηφία, αυτό που θέλουμε είναι το [καταλανικό] κοινοβούλιο να δηλώσει επίσημα ότι, σύμφωνα με την εντολή αυτή, η διαδικασία της ανεξαρτησίας θα πρέπει να αρχίσει». Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ένα περαιτέρω, δεσμευτικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το 2016, πριν ολοκληρωθεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Καταλονίας.

Μεταξύ όσων πρωτοστατούν στην ανεξαρτησία είναι και ο Αρτούρ Μας, ο προκλητικός περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλονίας και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Σύγκλιση. Υπήρξε ο επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος από όταν ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς την απόσχιση το 2012, αφού ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να διαπραγματευτεί τις αλλαγές στην οικονομική σχέση της Καταλονίας με τη Μαδρίτη. Πολλοί Καταλανοί διαμαρτύρονται ότι η σχετικά πλούσια περιοχή τους με τους επτά εκατομμύρια κατοίκους επιδοτεί την υπόλοιπη Ισπανία με τους φόρους τους. Ισχυρίζονται επίσης ότι η Ισπανία δεν μπορεί να κατανοήσει την καταλανική κουλτούρα και καταστέλλει τη γλώσσα τους.

Την Τρίτη, Καταλανικές πολιτικές οργανώσεις ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για την εθνική επέτειο της βορειο-ανατολικής περιφέρειας, στις 11 Σεπτεμβρίου, στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να γεμίσουν τους δρόμους της Βαρκελώνης για να ζητήσουν ανεξαρτησία της σε ό,τι έχει γίνει μια ετήσια παράδοση. Η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία ή την αυξημένη αυτονομία για την Καταλονία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε το σύνταγμα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ραχόι επανέλαβε τη θέση του, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να υπάρξει καταλανική ανεξαρτησία».

Τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά επέμεινε ότι το ισπανικό κράτος έχει «αρκετά εργαλεία» για να αποτρέψει μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, απειλώντας ότι θα αναστείλει το ημι-αυτόνομο καθεστώτος της περιοχής, αν προχωρήσει σε μια διαδικασία διαχωρισμού. Τον περασμένο Νοέμβριο, η κεντρική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα δικαστήρια για να εμποδίσει την προσπάθεια του Μας να οργανώσει δημοψήφισμα σε στυλ Σκωτίας για την ανεξαρτησία της περιοχής. Ο ηγέτης της Καταλονίας απάντησε πραγματοποιώντας μια παράνομη ψηφοφορία στην οποία εμφανίσθηκαν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, με πάνω από το 80 τοις εκατό από αυτούς να στηρίζουν την απόσχιση από την Ισπανία. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς που θα είχαν ψηφίσει «όχι» απείχαν.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το κέντρο μελέτης CEO της περιοχής έδειξε ότι το 43 τοις εκατό των Καταλανών στηρίζει την ανεξαρτησία του. Την Τρίτη, οι εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας αυξήθηκαν και πάλι, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Χορχε Φερνάντες Ντίας επέκρινε τον Πεπ Γκουαρδιόλα, Καταλανό θρύλο του ποδοσφαίρου και πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, ότι βάζει το όνομά του στον υπέρ της ανεξαρτησίας εκλογικό κατάλογο, έστω και ως συμβολική κίνηση.

Ο υπουργός κατηγόρησε τον Γκουαρντιόλα, ο οποίος τώρα είναι προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, ότι δεν εκπροσώπησε την ισπανική εθνική ομάδα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του «για πατριωτικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς λόγους». Ο Γκουαρδιόλα καταλαμβάνει την τελευταία θέση της λίστας και είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει μια έδρα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας. Αλλά η στήριξη ενός τόσο σημαντικού προσώπου είναι μια ισχυρή ώθηση στην εκστρατεία των αυτονομιστών.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα