Αναβιώνει η αντιπαράθεση δεξιάς-αριστεράς στις πιο πολιτικοποιημένες εκλογές των τελευταίων ετών

20:48 2/6/2012 - Πηγή: Antinews

Του Πάνου Σταθόπουλου, εκλογικού Αναλυτή

Η δεύτερη συνεχόμενη προεκλογική περίοδος που διέρχεται η χώρα έφτασε πλέον στο τελευταίο στάδιο. Στο «κλειστό» διάστημα δηλαδή των 15 ημερών όπου, χωρίς τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων, οι πολίτες θα σκεφτούν οριστικά τι θα πράξουν. Χωρίς αμφιβολία, οι επικείμενες εκλογές δεν είναι μόνο καθοριστικά κρίσιμες, αλλά ίσως και οι πιο «πολιτικές» που έχουν διεξαχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το διακύβευμα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης δεν περιγράφει κατά τα φαινόμενα όλο το σκηνικό.

Είτε με την έννοια της ρεαλιστικής επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης όπως το θέτει η Ν.Δ., ή της περίπου «καταγγελίας» και μη αποδοχής των όρων αυτών όπως το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνεται εκ των πραγμάτων και με όρους «κλασικής πολιτικής».

Για  «κυβέρνηση της Aριστεράς» μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας, με την ενιαία «Ευρωπαϊκή, πατριωτική παράταξη» απαντά ο Αντώνης Σαμαράς. Οι δύο κόσμοι, η Δεξιά και η Αριστερά, συγκρούονται ξανά, όσο κι αν μοιάζει απρόοπτο σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπου το δίπολο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ διαγκωνιζόταν περισσότερο να αναδείξει τη διαχειριστική ικανότητα του ενός ή του άλλου, παρά τις (υποτίθεται) ακρογωνιαίες πολιτικές τους διαφορές.

Με την έννοια αυτή, θα έλεγε κανείς ότι η προεκλογική περίοδος αρχίζει ουσιαστικά μόλις τώρα, δεδομένου άλλωστε ότι οι βασικές αρχές της οικονομικής διαχείρισης που θα επιχειρήσουν τα δύο κόμματα τέθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες, χωρίς φυσικά ο απόηχός τους να έχει συμπεριληφθεί στα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που θα δούμε στη συνέχεια. Δεδομένα, που προδιαγράφουν πάντως μία μάλλον  αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, αν και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αποκτά για την ώρα ένα προβάδισμα στο σύνολο τουλάχιστον των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί.

8+2 Δημοσκοπήσεις

Στις 8 τελευταίες έρευνες των γνωστότερων εταιριών που δημοσιεύουν συχνά τα ευρήματά τους, η Ν.Δ. φαίνεται να  διαθέτει ένα προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο της τάξης του 1,5%, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική άνοδο και των δύο κομμάτων σε σχέση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Παράλληλα, τα υπόλοιπα πέντε από τα επτά κόμματα που μπόρεσαν να κερδίσουν έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση φαίνεται ότι μπορούν να επαναλάβουν την εκπροσώπησή τους και στη νέα Βουλή, με ζητούμενο όμως το αν θα το επιτύχουν με μεγαλύτερο ή όχι εκλογικό ποσοστό. Ζητούμενο είναι, τέλος, αν στη διάταξη αυτή θα μπορούσε να προστεθεί ένα ακόμη κόμμα (ο συνασπισμός της Δημιουργίας Ξανά με τη Δράση) σε ένα περιβάλλον πάντως που δεν δείχνει να ευνοεί τα μικρότερα κόμματα που δεν κέρδισαν έδρες την προηγούμενη φορά, δεδομένου ότι το συνολικά 19% που δεν εκπροσωπήθηκε στις 6 Μαΐου φαίνεται σήμερα να συρρικνώνεται σημαντικά.

Από την άλλη, στην αποτύπωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων συμπεριλαμβάνονται και οι δύο έρευνες των εταιριών VPRC και Public Issue οι οποίες δεν δημοσιεύουν τα ακριβή στοιχε

Keywords
Τυχαία Θέματα