Ανασχηματισμός:ποιοί μένουν και ποιοί φεύγουν

Υπουργούς «μαχητές» θέλει ο Σαμαράς

Υπουργούς μαχητές θέλει ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτή τη δεύτερη κυβέρνηση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και να διαχειριστεί από το Σεπτέμβριο μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός ελπίζει πολλά στη συμμαχία του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα του δώσει τη στήριξη

που χρειάζεται, χωρίς παιχνίδια και τρικλοποδιές.

Για να επιτευχθεί το άλμα και να μην υπάρξει κυβερνητική φθορά απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η εφαρμογή των όσων προβλέπονται από το μνημόνιο.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα είναι έτοιμο εντός των επομένων ωρών, ενώ θα γίνει και συνάντηση των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου το απόγευμα της Κυριακής, οι δυο αρχηγοί θέλουν να συμμετάσχουν στο σχήμα πρόσωπα που θα εγγυηθούν στην πράξη την αναστροφή του κύκλου της ύφεσης σε κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός μιλάει για εθνικό συναγερμό των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να συνασπιστούν για τον εθνικό στόχο για να επιβεβαιωθεί στην πράξη μια παλαιότερη φράση του: «Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, το κίνημα για την αναγέννηση της Ελλάδας τώρα, δυναμώνει».

Ο χρόνος για τον ανασχηματισμό μετράει πλέον αντίστροφα. Ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές, όπως λένε οι συνεργάτες του, και αρκετά πιο απελευθερωμένος από τον πρώτη κατάρτιση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός με τη συμφωνία του Βενιζέλου, στον οποίο θα δώσει πέντε υπουργεία και δέκα υφυπουργεία, θα φτιάξει μια κυβέρνηση μάχης, ενώ του λύνει τα χέρια και η αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από το σχήμα, αν και ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη.

Στη μαύρη λίστα του Μαξίμου είναι διάφοροι υπουργοί που δεν είχαν την διάθεση να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια και στο νέο σχήμα θα τοποθετηθούν πρόσωπα που θα προχωρήσουν τάχιστα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

Καθοριστικός παράγοντας παραμονής στη νέα κυβέρνηση θα είναι και ο πολιτικός τσαμπουκάς των υπουργών, όπως λέει συνομιλητής του Α. Σαμαρά, ενώ εκτός θα βρεθούν οι «απρόθυμοι» υπουργοί, ενώ έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα που υπήρξε στα υπουργεία τα οποία δεν εμπλέκονται με τις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας μας και υπάρχουν αρκετά παράπονα.

Το κρίσιμο στοιχείο για το νέο σχήμα θα είναι η τελική απόφαση του Ευ. Βενιζέλου και κυρίως εάν θα εισέλθει τελικά στην κυβέρνηση και εάν γίνει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, μια εξέλιξη που θα προκαλέσει πολλές καραμπόλες.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να έχει στη νέα κυβέρνηση πιο πολιτικά πρόσωπα και πιθανότατα θα είναι από τη νεώτερη γενιά. Το πιο σημαντικό όμως θα είναι η στάση του, στο ενδεχόμενο να θελήσει ο Σαμαράς, όπως του έχουν εισηγηθεί και έχει αποδεχθεί, να αξιοποιήσει, π.χ. τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τον οποίο έχει ανοικτή γραμμή.

Στον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν υπουργοί που δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τη θέση τους. Αυτοί είναι ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τους, ενώ έχουν συμφωνήσει να μην αλλάξει πόστο σε πρόσφατη συνάντησή τους. Θα φύγει μόνο εάν θελήσει ο Βενιζέλος να αναλάβει το υπουργείο και μετά αναγκαστικά θα μετακινηθεί, αλλά σε κορυφαία θέση.

Η ανάπτυξη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά σκοπεύει να σπάσει στα δυο το υπουργείο Ανάπτυξης και να ορίσει άλλον υπουργό Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης θα αναλάβει τον τομέα των Μεταφορών και Υποδομών.

Αμετακίνητος φέρεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας που θα συνεχίσει την επιχείρηση αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Σταθερή αξία παραμένει για τον Α. Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας και στενός του σύμβουλος Δημήτρης Σταμάτης που παραμένει αμετακίνητος.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση περιπλέκεται και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει ποιοι θα φύγουν ή ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα μετακινηθούν.

Για παράδειγμα, έχουν διαγνωστεί προβλήματα στα υπουργεία Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι ποια πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο θα αξιοποιηθούν.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα