Ανασχηματισμός; "Διορθωτικός" ίσως αλλά όχι με στελέχη της "κεντροαριστεράς"

Να γυρίσει γρήγορα την κυβερνητική σελίδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών σε νέα κεφάλαια, οικονομίας και καθημερινότητας, προγραμμάτισε εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας και προσπάθησε να υλοποιήσει χθες:

Έξοδος στις αγορές και αύξηση κατώτατου μισθού που απασχόλησαν το χθεσινό , δίχως αμφιβολία, πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο ( μέχρι χειροκροτήματα των υπουργών προς τον πρωθυπουργό μεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση

κατά τη διάρκεια που ο δεύτερος, ανακοίνωνε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού), ήταν προδιαγεγραμμένα βάσει σχεδίου από την Κυβέρνηση, εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που επιθυμεί τώρα είναι να έχει ένα "καθαρό"¨πεδίο διακυβέρνησης για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες, τουλάχιστον έως την Άνοιξη , κατά τη διάρκεια των οποίων, μέσω παροχών να επιχειρήσει να βελτιώσει το κακό δημοσκοπικό κλίμα για την Κυβέρνησή του και να "εξουδετερώσει" στον βαθμό που μπορεί, την βαριά ατμόσφαιρα από τη σύναψη της Συμφωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ.

"Εφαλτήριο" για τα σχέδιά του εφεξής, είναι μια σειρά από νομοθετήματα ( τα έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση εδώ και μήνες) με "εσανς" φιλοκοινωνική αλλά και η περιβόητη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπαίνει μπροστά κοινοβουλευτικά, από αύριο.

Συνταγματική Αναθεώρηση και ρύθμιση σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας ( η οποία έχει παγώσει μετά τον πόλεμο που κήρυξαν οι κληρικοί στην κυβέρνηση στην πρότασή της να τους αφαιρέσει από τα μητρώα Δημοσίων Υπαλλήλων του Κράτους), θα είναι και τα πεδία που θα λειτουργήσουν επικουρικά προς τον Α. Τσίπρα για τη σύναψη των περιλάλητων "προοδευτικών συμμαχιών".

Η χθεσινή εκδήλωση του Δ. Παπαδημούλη από την οποία ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του κάλεσε παρουσία στελεχών όπως ο Νίκος Μπίστης , ο Γιάννης Ραγκούσης κλπ, να συγκροτηθεί ένα "προοδευτικό μέτωπο" για τις ευρωκάλπες, ήταν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, ελλείψει και του Πάνου Καμμένου.

Ανασχηματισμός

Η "μαγιά" στελεχών από το πρώην ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά εν γένει που συνωστιζονται στην πόρτα της Κουμουνδούρου, έχει ανάψει "φωτιές" και έχει πυροδοτήσει σενάρια περί ανασχηματισμού με τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών προερχόμενων από αυτή την "κοιτίδα", στο υπουργικό Συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα.

Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, λένε μετ επιτάσεως και εμφατικά κυβερνητικά στελέχη με γνώση του παρασκηνίου.

Πρόκειται εξάλλου, για τα ίδια στελέχη που ομνύουν σε μη αναγκαιότητα για ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα, παρότι υπάρχουν "ορφανές" θέσεις μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και την ανάγκη "απελευθέρωσης" των Ν. Ηλιόπουλου- Κ. Νοτοπούλου, ώστε να αφιερωθούν στα αυτοδιοικητικά τους.

Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες, επιμένουν, ότι όλες οι κενές θέσεις στην Κυβέρνηση, αφορούν υφυπουργεία, όπερ σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες μπορούν να απορροφηθούν από τις ηγεσίες των υπουργείων.

Μοναδική εξαίρεση είναι το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, του οποίου ηγείται η Κατερίνα Νοτοπούλου.

"Γερό" ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας, δεν προτίθεται να κάνει προσεχώς, ο πρωθυπουργός, εκτιμούν συνομιλητές του, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία "βιασύνη" ακόμη ούτε καν για "διορθωτικές" κινήσεις.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα