Αναρμόδια η Βουλή για Γιάννο - Αυλαία στην Προκαταρκτική Επιτροπή

Αυλαία στις εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά Γιάννου Παπαντωνίου "έπεσε" σήμερα, ενώ το Πόρισμα που διαπιστώνει την αναρμοδιότητα της Βουλής να συνεχίσει την εξέταση αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια.

Ωστόσο συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη σε ότι αφορά τυχόν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Την ίδια ώρα η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "σήκωσε" πολύ ψηλά το θέμα της προανακριτικής με στελέχη της όπως ο Κ. Τασούλας να υπενθυμίζουν φράσεις του Πρωθυπουργού

Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, τόσο στην Βουλή όσο και στο υπουργικό συμβούλιο πρόσφατα.

"Η ΝΔ εξέφρασε από νωρίς επιφυλάξεις για την υπερβολική αισιοδοξία που υπήρχε σε ότι αφορά την σύσταση της προανακριτικής και το αποτέλεσμά της" τόνισε ο κ. Τασούλας. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε φράση του κ. Τσίπρα στις 28 Μαρτίου κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρότειναν την σύστασή της. "Τότε ο κ. Τσίπρας είπε ‘τίποτε δεν θα πέσει κάτω, η αλήθεια θα έρθει στο φως’. Και πρόσφατα στις 21 Ιουνίου στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε τα ίδια και αναφέρθηκε στην προανακριτική. Εμείς ουδέποτε μπήκαμε στην λογική της παραπλάνησης" τόνισε.

Στις αιτιάσεις της ΝΔ απάντησε ο Νίκος Ξυδάκης λέγοντας ότι "όλοι ψηφίσαμε για να συσταθεί η προανακριτική και τώρα λέμε άλλα, αυτό είναι δημαγωγία".
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία η προκαταρκτική επιτροπή συντάσσει ένα κοινό πόρισμα εν είδη δικαστικής απόφασης και κάθε κόμμα μπορεί να κάνει από κάτω παρατηρήσεις σε διατυπώσεις.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές συνοπτικά η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Ιωάννη Παπαντωνίου, για ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατέληξε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στο εξής:

Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων.

Ο πρώην Υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή της επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της της Βουλής.

Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου".

Το Ποτάμι επί του Πορίσματος της Προανακριτικής

Την συνέχιση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής προτείνει το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το κύρος του Κοινοβουλίου κινδυνεύει να τρωθεί ανεπανόρθωτα.

"Το Ποτάμι προτείνει την συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής (προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης των εργασιών της, αρ.156 παρ.8), για να καταλήξει σε παραδεκτό κατά το Σύνταγμα πόρισμα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης για το σύνολο των τυχόν τελούμενων αδικημάτων" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει, τονίζοντας ότι στην υπό εξέταση περίπτωση οι πολιτικές ευθύνες του τέως υπουργού είναι αδιαμφισβήτητες. Έργο της προανακριτικής επιτροπής, όμως, είναι η διερεύνηση του ποινικού σκέλους των υποθέσεων, ο καταλογισμός τυχόν ευθυνών και η θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος για το μέλλον.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα