Αναλογικό σήμα TV τέλος στην Αθήνα

Σταματά από σήμερα η εκπομπή αναλογικού σήματος από τον Υμηττό, για ακόμα έναν χρόνο θα εκπέμπει το κέντρο της Πάρνηθας. Τι πρέπει να κάνουν όσοι δουν «μπλε κάρτα» στην οθόνη τους.

Ιστορική ημέρα για την ελληνική τηλεόραση και για τα 4,6 εκατ. των Αθηναίων τηλεθεατών η σημερινή, καθώς πραγματοποιείται το αναλογικό Switch-Off από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού και η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση του προγράμματος. Πρακτικά, σύμφωνα με την Digea,

τον ψηφιακό πάροχο που είναι αρμόδιος για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οι τηλεθεατές που έχουν επιλέξει λήψη τηλεοπτικού σήματος από τον Υμηττό δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως είτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4, είτε τηλεοπτική συσκευή νέας τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν για ακόμη έναν χρόνο την κεραία τους προς το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας. Εκτός από 120.000 νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πιάσουν σήμα από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής…

Τα οφέλη; Μεγάλα… Αριστος ήχος, καλύτερη εικόνα στην τηλεοπτική οθόνη, δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού πλοηγού και χρήσης διαδραστικών υπηρεσιών στο μέλλον.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης δεν συνιστά «πατέντα» ελληνική, ούτε προϊόν πολιτικής βούλησης της συγκυβέρνησης. Το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή TV είναι επιβεβλημένο παγκοσμίως, ενώ η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει ορίσει το 2012 ως χρονικό ορόσημο για τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία. Ως εκ τούτου, από το 2013 θα πάψει να υφίσταται η επίγεια αναλογική τηλεόραση και να εφαρμόζεται η ψηφιακή. Κατά συνέπεια, θα πρέπει και στην Ελλάδα να συντελεστεί η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Είναι επίσης γνωστό ότι οι συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει προηγουμένως να κατοχυρωθούν στη Διεθνή Eνωση Τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο και αυτό διότι η συμφωνία απαιτείται να γίνει μεταξύ των γειτονικών κρατών για τον συντονισμό συχνοτήτων, με χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η ΠΓΔΜ.

Ετσι δεν είναι δυνατόν να δοθεί παράταση δύο ετών (όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου «να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των αποκωδικοποιητών για κάθε τηλεοπτική συσκευή ο Ελληνας πολίτης».

Πόσο μάλλον όταν από τα 500.000 νοικοκυριά που βλέπουν από Υμηττό, η πλειονότητα σπεύδει να εκμεταλλευθεί τις εκπτώσεις για να αγοράσει συσκευές μάλλον παρά δύσχρηστους αποκωδικοποιητές. Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις. Από τα 150.000 νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν την κεραία τους προς την Πάρνηθα, μια μειοψηφία δηλώνει ανέτοιμη και ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων? Ετσι ενδεχομένως σήμερα να δουν μια μπλε κάρτα στην οθόνη τους με οδηγίες για την ψηφιακή μετάβαση. Οσο γι’ αυτούς που παίρνουν σήμα από το Κέντρο της Αίγινας, θυμίζουμε ότι έχουν ήδη περάσει στην ψηφιακή εποχή από το 2011.

Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε από την ΕΡΤ πιλοτικά το 2006 και συνεχίστηκε από την

Keywords
Τυχαία Θέματα