Ανακοινώθηκε εκεχειρία στη Γάζα

Την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ανακοίνωσαν πριν από λίγο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Αιγύπτιος ομόλογός της Μοχάμετ Καμέλ Αμρ. Η συμφωνία, όπως διευκρίνισαν, θα τεθεί σε εφαρμογή απόψε, στις 9 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα πάντως με Ισραηλινούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα για άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Αναμένεται συνέντευξη Τύπου από την αιγυπτιακή

προεδρία, με τη διαμεσολάβηση της οποίας πραγματοποιούνταν συνομιλίες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι είναι έτοιμος να δώσει στην εκεχειρία μία ευκαιρία. Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν συναντήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Μπαν δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν προτού επιτευχθεί μια εκεχειρία για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας.

Οι εκεχειρίες βέβαια στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μάλλον ένα …σύνηθες φαινόμενο, όπως και η καταπάτησή τους. «Καλύπτουν ένα βασικό πρόβλημα που είναι η μόνιμη κατάσταση πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς» όπως σχολιάζει και ο Jeremy Bowen στο BBC. «Επί μήνες μπορεί να έχει τη μορφή ενός ψυχρού πολέμου, που θα ξαναγίνει θερμός και θανάσιμος σύντομα».

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20436699

Keywords
Τυχαία Θέματα