Αναγνωρίζει η Ισπανία τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο;

Πέσαμε όλοι με τα μούτρα στη δήλωση του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα, την οποία πήρε άρον – άρον πίσω, δίνοντας χοντρή αβάντα στην κυβέρνηση, και πλήττοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, επιδεικνύοντας πρωτοφανή ερασιτεχνισμό (κι ας έχει στους κόλπους της έμπειρους πρώην διπλωμάτες) έσπευσε να συνταχθεί με τα λεχθέντα του Ισπανού διπλωμάτη για το «καταλονικό».

Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Αθήνας – Μαδρίτης. Κι’ αυτά

είναι στα εθνικά μας ζητήματα. Πόσο μάλλον, που η Ισπανία -παρ’ ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ οι θέσεις της συντάσσονται με τις ελληνικές και ανάποδα- σε ορισμένες περιπτώσεις, και ειδικά στα ελληνοτουρκικά, έχει αδειάσει ανοικτά την Ελλάδα.

Το Antinews αποκαλύπτει σήμερα ότι η Μαδρίτη είχε συνταχθεί προ μηνών με τις τουρκικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η νήσος Ζουράφα δεν ανήκει στην Ελλάδα (!). Με ποιον τρόπο έκανε κάτι τέτοιο η Ισπανία; Αναγνωρίζοντας την Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία, η οποία αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της Ζουράφας. Ειδικότερα, φέτος τον Ιούνιο η Τουρκία εξέδωσε παράνομη Navtex για περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη Ζουράφα. Τη συγκεκριμένη Navtex αναπαρήγαγε το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό υπό την ιδιότητα μάλιστα του συντονιστή της θαλάσσιας περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας (Navarea 3). Στην προκειμένη περίπτωση, οι ελληνικές Αρχές, και ειδικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας, θεώρησαν αυτή τη στάση του ισπανικού ΠΝ ως έμμεση πλην σαφή υϊοθέτηση από την Ισπανία των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας. Κάτι που παίρνει ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις, ειδικά λόγω του θεσμικού ρόλου της συγκεκριμένης ισπανικής Υπηρεσίας. Καλύτερα, λοιπόν, είναι ο κ. πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα, να ασχολείται με αυτά τα θέματα και να στέλνει ουσιαστική πληροφόρηση στην πατρίδα του, και να μην αναλώνεται σε δηλώσεις, τις οποίες στη συνέχεια τις παίρνει πίσω. Είναι απαραίτητη η κριτική εάν κάνει «φάουλ» η Αθήνα, αλλά ας φροντίσει προς το παρόν να μην ξανακάνει «φάουλ» η χώρα του ως προς τα ελληνικά εθνικά δίκαια.

Να σημειωθεί ότι, μετά από τον θόρυβο που ξέσπασε, εξαιτίας των δηλώσεων του Ισπανού πρέσβη, ο οποίος κατηγορούσε την Αθήνα ότι δεν έχει τοποθετηθεί επί του «καταλονικού», σήμερα η πρεσβεία της Ισπανίας στη χώρα μας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρονται τα εξής: «Η πρεσβεία της Ισπανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της για την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων. Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρέσβη της Ισπανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ο ίδιος λυπάται που έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, αλλά και με την επιθυμία του να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές Αρχές. Οι δύο σύμμαχοι και φίλες χώρες μας είναι ενωμένες με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού, και η Πρεσβεία της Ισπανίας θα προσπαθήσει σε υπέρτατο βαθμό να εμβαθύνει την εξαιρετική αυτή σχέση που μας ενώνει».

Αυτής της δήλωσης της ισπανικής πρεσβείας, είχε προηγηθεί πυκνό διπλωματικό παρασκήνιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του δεν αποδόθηκαν σωστά από τον δημοσιογράφο, ο οποίος του πήρε τη συνέντευξη. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών του ζήτησε να ανασκευάσει.

Τη Δευτέρα, επίσης, στη Μαδρίτη, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Τολέδο Αλβινάνα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πλησίον στον Ραχόϊ, ο Έλληνας πρέσβης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αλβινάνα φέρεται να είπε ότι ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα «κινήθηκε απολύτως εκτός γραμμής» της Μαδρίτης, εξέφρασε τη λύπη του, απέδωσε το «ατόπημα» στην «απειρία» του πρέσβη περί τα ελληνικά πράγματα, μίλησε για «στιγμιαίο ατύχημα», ενώ εξήρε την «θερμή και ειλικρινή σχέση των δυο πρωθυπουργών», καθώς και τις «θεαματικά καλές σχέσεις Ισπανίας και Ελλάδας σε όλους τους τομείς».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα