Αναγνωρίστηκε ο τρίτος βομβιστής του Μπατακλάν

Ένας 23χρονος άντρας από το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως ο τρίτος εισβολέας που εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα μουσικής Μπατακλάν στο Παρίσι. Ο Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ πήγε στη Συρία μαζί με τον αδερφό του και μια ομάδα φίλων, στο τέλος του 2013, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στην έρευνα. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους συνελήφθησαν την άνοιξη του περασμένου έτους μετά την επιστροφή τους στη Γαλλία,

αλλά ο Αγκάντ έμεινε στη Συρία, είπε η πηγή.

Η είδηση επιβεβαίωσε ότι οι φονικές επιθέσεις του Παρισιού πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εξ ολοκλήρου, από Ευρωπαίους που είχαν εκπαιδευτεί από το Isis στη Συρία. Ενενήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου. Οι άλλοι δύο δράστες ήταν ο 29χρονος Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι και ο 28χρονος Σαμι Αμιμούρ. Ο Αγκάντ εντοπίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά από διασταύρωση στοιχείων του DNA του. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος είχε τελικά εντοπιστεί. "Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η έρευνα προχωρά, ότι οι συνεργοί αποκαλύφθηκαν, ότι έγιναν συλλήψεις", είπε.

Ο πατέρας του δράστη Σαΐντ Μοχάμεντ Αγκάντ είπε στην Le Parisien: "Μας είπε ψέματα. Είπε ότι πρόκειται να πάει διακοπές πριν από δύο χρόνια και πήγε στη Συρία. Νόμιζα ότι θα πεθάνει στη Συρία ή το Ιράκ, όχι ότι θα επιστρέψει και θα κάνει ό,τι έκανε" πρόσθεσε. "Την τελευταία φορά που τον άκουσα ήταν τέσσερις ή πέντε μήνες πριν μέσω Skype. Ως συνήθως, δεν μου είπε πού ήταν και τι έκανε. Μίλησε πολύ για το τζιχάντ. Τι μπορώ να πω; Ήταν σαν να μιλάμε σε κάποιον διαφορετικό, κάποιον που είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου. Δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο να του πω. Κάθε φορά που άκουγα το τηλέφωνο, περίμενα να ακούσω ότι είχε πεθάνει σε βομβιστική επίθεση ή κάτι άλλο. Θα ήταν καλύτερα να πέθαινε στη Συρία. "

Η ταυτότητα του Αγκάντ αποκαλύφθηκε όταν η μητέρα του έλαβε ένα μήνυμα κειμένου στην αγγλική γλώσσα πριν από 10 ημέρες, ανακοινώνοντας το θάνατο του γιου της "ως μάρτυρας" στις 13 Νοεμβρίου, με ένα χαρακτηριστικό τρόπο που το Isis ενημερώνει τις οικογένειες των θυμάτων. Στη συνέχεια έδωσε στη γαλλική αστυνομία ένα δείγμα DNA που έδειξε ότι ένας από τους γιους της σκοτώθηκε μέσα στο Μπατακλάν.

Δύο μέλη της ομάδας που πήγαν στη Συρία με τον Αγκάντ σκοτώθηκαν. Όλοι οι άλλοι, εκτός από τον Αγκάντ, επέστρεψαν στη Γαλλία το Φεβρουάριο του 2014 μετά από μερικές εβδομάδες στη Συρία. Συνελήφθησαν τρεις μήνες αργότερα, σύμφωνα με πηγές. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Καρίμ, ο οποίος επισκέφτηκε τη Συρία, είναι στη φυλακή στη Γαλλία. Ο Γάλλος που θεωρείται ότι τον στρατολόγησε, ο Μουράντ Φαρές, είναι επίσης υπό κράτηση. Όλα κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και θα δικαστούν.

Οι τελευταίες πληροφορίες σημαίνουν ότι όλοι οι δράστες έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ήταν Γάλλοι ή Βέλγοι, και όλοι γαλλόφωνοι, ενώ οι επιθέσεις ολοένα και περισσότερο φαίνεται να ήταν μέρος μιας ντόπιας τρομοκρατικής συνωμοσίας. Και οι τρεις δράστες του Μπατακλάν σκοτώθηκαν -δύο ανατινάχθηκαν από τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ένας πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα