Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

«Στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και των διμερών συναντήσεων που είχαμε επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας. Μιας συνεργασίας μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις με τους Προέεδρους της Κύπρου

Νίκο Αναστασιάδη και Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά την ολοκλήρση της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Αθήνας», με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτο πρόεδρο Αλ Σίσι ο κ. Τσίπρας είπε πως συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ενώ υπογραμμίστηκαν τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου.

«Τονίσαμε τη σημασία που θα έχει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και τη σημασία που έχει η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συμφώνησε με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι ότι η περιοχή μας, μια περιοχή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες δυνατότητες που «αν εκμεταλλευτούμε σωστά μπορούμε να προχωρήσουμε σε μι κατεύθυνση ευημερίας και ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αλλά και η ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας μας καθώς και οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας διώρυγας του Σουεζ.

Αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μόνιμου συνεννόησης και συνεργασίας, με ένα συμβούλιο που θα συναντίεται τακτικά. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός οι τρεις πλευρές συμφώνησαν οι συναντήσεις να μην έχουν μόνο έναν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν γίνει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αφού ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την φιλοξενία, επισήμανε την επιμονή των τριών χωρών να συνεχίσουν την συνεργασία για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «πρακτικά βήματα», όπως είπε που συμφωνήθηκαν σήμερα, όπως στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας και του τουρισμού, ώστε να υπάρξουν σύντομα απτά αποτελέσματα, μέσα από κοινά έργα.

Υπάρχει ταύτιση στα οράματά μας στην περιοχή, τόνισε ο κύριος Αλ Σίσι και στάθηκε στην άοπλη, όπως είπε, συνεργασία των χωρών απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά και στην ανεξιθρησκεία στην περιοχή, στο παλαιστινιακό, που όπως είπε απαιτεί πολλαπλές προσπάθειες, κάτι που επίσης απαιτείται στα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και του Κυπριακού.

Ανυπομονώ για την επόμενη τριμερή συνάντησή μας στο Κάιρο, είπε κλείνοντας ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η τριμερής ήταν απόλυτα επιτυχής ως προς την περαιτέρω ενίσχυση και εμπέδωση της τριμερούς συνεργασίας, καθώς υιοθετήθηκε η διακήρυξη της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία προωθεί τις ειρηνικές λύσεις όλων των προβλημάτων στην περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να μετατραπούν σε έργα, για να μην παραμείνουμε στην θεωρία, τόνισε και δήλωσε πως Κύπρος και Ελλάδα δεσμεύτηκαν να προωθούν τις αιγυπτιακές θέσεις στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την εξεύρεση καλύτερης λύσης για όλα τα ζητήματα, ιδίως για το προσφυγικό.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Φατάχ αλ Σίσι, για την στήριξή τους στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ ειδικά για τον αιγύπτιο ομόλογό του τόνισε πως ήταν καθοριστική η συμβολή του στην μουσουλμανική διάσκεψη, κάτι που αποτυπώνεται και στα ψηφίσματά της για το ζήτημα. Αναφερόμενος στα κοιτάσματα αερίου, ο κύριος Αναστασιάδης είπε πως η τριμερής συμφωνεί ότι ο φυσικός πλούτος είναι αφορμή συνεργασίας και όχι τριβής, τονίζοντας πως «η συνεργασία μας δεν αποκλείει κανέναν».

Συζητήσαμε και την προοπτική δημιουργίας συνεργασίας στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας, ενημέρωσε ο Κύπριος πρόεδρος και κατέληξε τις δηλώσεις του λέγοντας πως προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και της συνεργασίας.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα