Αμερικανικές εκλογές: η ώρα της κρίσης

Η προεκλογική καμπάνια τελείωσε, ο τυφώνας Σάντι πέρασε και Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Τρίτης. Ο πρώτος παλεύει να κρατήσει την προεδρία μετά από τέσσερα χρόνια και από μια ιστορική νίκη,  προσπαθώντας να κρατήσει τις κεντροδυτικές πολιτείες που τον στήριξαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Ανέλαβε μια αμυντική

στάση σε Αϊόβα και Γουισκόνσιν, δύο πολιτείες στις οποίες οι σύμβουλοί του είχαν ανοιχτά χλευάσει τις πιθανότητες του αντιπάλου του, μόλις πριν από λίγους μήνες.

Ο Ρόμνεϊ, στις τελευταίες ημέρες της υποψηφιότητάς του εργάστηκε για να αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό που διατρέχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει για την οικοδόμηση μιας Εκλογικής Κολεγιακής πλειοψηφίας. Αγωνίστηκε για την εξασφάλιση κρίσιμων πολιτειών όπως η Φλόριντα και η Βιρτζίνια, χωρίς να αφήσει να του ξεφύγουν και οι άλλες.

Όμως, έπειτα από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, μήνες προεκλογικής εκστρατείας και τρία τηλεοπτικά debates με μεγάλη τηλεθέαση, ο προεκλογικός αγώνας κλειδώθηκε στην ίδια δυναμική που ορίστηκε από την αρχή: ο Ομπάμα, επιβαρυμένος από τέσσερα χρόνια οικονομικής πάλης και κομματικής εχθρότητας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το κόμμα του, κρατώντας το Οχάιο και άλλες αμφίρροπες πολιτείες και ο Ρόμνεϊ, φορέας των ελπίδων και των συντηρητικών ψηφοφόρων, έπεισε το έθνος ότι είναι σε λάθος δρόμο και αγωνίζεται να τον προσπεράσει.
Η τελευταία καθοριστική ερώτηση είναι αν η υποστήριξη στον Ρόμνεϊ έφτασε στο ανώτατο όριο – δεδομένης και της ευκαιρίας του Ομπάμα να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε ό,τι ακολούθησε τον τυφώνα Σάντι- ή αν είναι στα πρόθυρα να ανατρέψει έναν πρόεδρο, σε ένα δραματικό φινάλε. Οι υποστηρικτές, οι δωρητές και οι σύμβουλοι του Ρόμνεϊ αναφέρουν από τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας στη Βοστώνη ότι ήλπιζε να κλείσει την εκστρατεία σε ισχυρότερη θέση, υπερτερώντας σαφώς σε κάποιες πολιτείες. Τώρα, πολλοί από αυτούς λένε ότι η αισιοδοξία τους πηγάζει από την αβεβαιότητα της τελευταίας στιγμής, παρά από οποιαδήποτε θετική εντολή που φάνηκε στην προεκλογική εκστρατεία.

Καθώς το τέλος πλησιάζει, οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι θα γίνει μάχη σώμα με σώμα. Οι υποψήφιοι, καθώς πλησιάζει το τέλος του αγώνα τους, είναι στενά εξοικειωμένοι με τις μετρήσεις και τις μικρολεπτομέρειες των κράτος-από-κράτος αγώνες. Στην Αϊόβα, για παράδειγμα, οι Δημοκρατικοί είχαν 17.000 εγγραφές ψηφοφόρων τον περασμένο μήνα, που περιόρισε το πλεονέκτημα των ρεπουμπλικάνων σε 1.400 περίπου ψηφοφόρους, λιγότερους από 11.000 που ήταν πριν από ένα μήνα. Η εκστρατεία παίχτηκε το περασμένο Σάββατο εξ ολοκλήρου στην περιοχή που ο Ομπάμα κέρδισε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν επέκτεινε το πεδίο της μάχης στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα, για πρώτη φορά σε μια γενιά. Οι Ρεπουμπλικάνοι μετέφρασαν την αργή ώθηση του Ρόμνεϊ  στην Πενσυλβάνια, όπου είχε και μια συγκέντρωση, ως ένδειξη της δύναμης. Οι Δημοκρατικοί πάλι μετέφρασαν

Keywords
Τυχαία Θέματα