Άλλοι με το ΕΣΠΑ και άλλοι με τη …βέσπα

«Έξις δευτέρα φύσις»: Το φαγοπότι με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ σε όλα τα Υπουργεία συνεχίζεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρά την περίοδο των ισχνών αγελάδων των δημοσιονομικών που διανύουμε και του κουτσουρεμένου - ελέω Μνημονίου- Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αποτελεί απόλυτη ανάγκη να μπουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να εξετάσουν «που πάνε τα λεφτά», πράγμα που σημαίνει ότι  πρέπει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα:

Ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των προγραμμάτων, πίσω

από εταιρείες, ΜΚΟ, φορείς και Οργανισμούς;

Με ποιες διαδικασίες επανδρώνεται η υλοποίηση των έργων που παράγουν θέσεις εργασίας;

Ποια είναι η πραγματική αξία των παρεμβάσεων και εάν υπάρχουν υπερτιμολογήσεις και νόθευση του ανταγωνισμού;

Ποια είναι η αναγκαιότητα κάποιων έργων στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας;

Αν κοντολογίς αιτιολογούνται με επάρκεια  τα  υπέρογκα ποσά που εκταμιεύονται ή προβλέπεται να εκταμιευτούν.

Όλη αυτή η προβληματική ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ, είχαν σχεδιαστεί, στηθεί και κατανεμηθεί από το επιλεγόμενο και «σύστημα ΓΑΠ» αλλά και παλιότερα συστήματα «παντός καιρού»…

Βοά δηλαδή ο τόπος ότι πολλά έργα αποτελούν επανάληψη των διεφθαρμένων …αγροτικών δανείων και άλλων αλήστου μνήμης  προγραμμάτων, που το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να γεμίζουν «μαύροι» λογαριασμοί  (σαν αυτούς που ψάχνει το ΣΔΟΕ) αλλά και να βολεύονται κάποιοι υμέτεροι (αφού ακόμη και οι επιλογές των εργαζομένων γίνονται εκτός κρατικών μηχανισμών και κριτηρίων, από τους ίδιους που υλοποιούν τα προγράμματα).

Η λύση δεν είναι άλλη από την απένταξη των έργων που έχουν μηδαμινή συνεισφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της απασχόλησης, έργα που σχεδιάστηκαν πρωτίστως για να εξυπηρετηθούν παράπλευροι μηχανισμοί της εξουσίας.

Η πίεση για την απορρόφηση των πόρων πρέπει να σταματήσει, καθώς είναι προτιμότερο κάποια έργα να μην υλοποιηθούν. Το Ελληνικό Δημόσιο θα γλιτώσει το 20% της εθνικής συμμετοχής και το κυριότερο θα έχει στείλει το μήνυμα ότι μπαίνει ένα φρένο στο καθεστώς εκτεταμένης διαφθοράς και ασυδοσίας στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης των Προγραμμάτων, η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει προγράμματα με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και τον παραγωγικό ιστό.

Έργα τα οποία θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο και όχι τις τσέπες των επιτήδειων.

Γιατί το φαινόμενο «άλλοι με το ΕΣΠΑ και άλλοι με τη βέσπα» πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.

Μ.Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα