Αλαλούμ στους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη διάταξη για αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια

Μ’ ένα ‘ναι’ από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού επί της αρχής του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και την αναδοχή ‘έφυγε’ από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου. Επιφύλαξη δήλωσε η ΔΗΣΥ, ενώ κατά τάχθηκαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Αλαλούμ από ΑΝΕΛ, καθώς από την τοποθέτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου δεν έγινε σαφές ποια θα είναι η θέση του κόμματος στο επίμαχο άρθρο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μίλησε και ο ...Γ. Λαζαρίδης, ξεκαθαρίζοντας πως λέει 'ναι' επί της αρχής, αλλά οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούν για την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Ντζιμάνης, Γ. Καραγιάννης) με επιστολή τους δηλώνουν αντίθετοι στην δυνατότητα αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια, ο Γ. Μιχελογιαννάκης έχει ταχθεί κατά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις.

Αύριο θα κληθούν να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί φορείς.

"Να πάμε όλοι μαζί για ένα νομοσχέδιο που θα δώσει ένα μεγάλο χαμόγελο σε χιλιάδες οικογένειες" ζήτησε η κ. Φωτίου. "Ούτε εγώ ούτε η κυβέρνησή μου πάμε να περάσουμε ‘κατά λάθος’ πράγματα. Έγινε διαβούλευση επί ένα μήνα. Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε κανέναν" τόνισε ‘απαντώντας’ στις εκ των έσω βολές για μεθόδευση η οποία ξεκίνησε από την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Και επανέλαβε πως πρόκειται για δυνατότητα αναδοχής και όχι υιοθεσία.

Με τους ΑΝΕΛ έγινε το απόλυτο αλαλούμ, καθώς ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έκανε μια θετική τοποθέτηση για το επίμαχο άρθρο λέγοντας όμως ότι είναι προσωπική του θέση και μιλά ως αντικαταστάτης του εισηγητή των ΑΝΕΛ. Λίγη ώρα αργότερα ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης τάχθηκε υπέρ επί της αρχής, αλλά κατά της επίμαχης διάταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ηγεσία των ΑΝΕΛ έγινε σαφές στον κ. Παπαχριστόπουλο, "επί ποινή διαγραφής", ότι "μπορεί να το πάει μέχρι παρών".

"Πρέπει στο νομοσχέδιο να μπουν και τα δικαιώματα του παιδιού" τόνισε από την ΔΗΣΥ η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. "Είναι πολύ σημαντική αξία το παιδί να μπορεί να επανενώνεται με τη φυσική του οικογένεια. Σήμερα οποιοδήποτε μεμονωμένο άτομο μπορεί να γίνει ανάδοχο τέκνου. Για να μην στρουθοκαμηλίζουμε εδώ πέρα. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε οποιοδήποτε άτομο να μπορεί να γίνει ανάδοχο τέκνου. Και το σύμφωνο συμβίωσης που ψηφίσαμε αφορά και ετερόφυλα και ομόφυλα. Και πείτε μου αν θα κατέπιπτε βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου η οποιαδήποτε αναφορά με βάση το φύλο. Εμείς κατανοούμε ότι δεν μπορεί να περιέχει διάκριση".

Η ίδια ζήτησε να αποσαφηνιστεί το επίμαχο άρθρο 8. Όπως είπε σε αυτό αναφέρεται πως μπορεί να γίνει ανάδοχος κάποιος με ‘σειρά’: Πρώτα αν είναι ζευγάρι παντρεμένο, και μετά αν έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και στο τέλος μεμονωμένο άτομο.

"Εμείς λέμε να μπει ο όρος ποιος είναι κατάλληλος κι όχι ανάλογα με τη σειρά" τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου. "Να αποτραπούν φαινόμενα του τύπου "το έδωσα εκεί γιατί προηγούνται”. Ο στόχος είναι ο καταλληλότερος, είτε είναι ένας είτε παντρεμένος είτε με σύμφωνο. Δεν πρόκειται για τομή. Είναι θετικές οι διατάξεις και επιφυλασσόμαστε να δούμε την ψήφο μας στην Ολομέλεια".

Από πλευράς ΚΚΕ εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις και στο νέο θεσμό της "επαγγελματικής" αναδόχου οικογένειας για παιδιά ΑΜΕΑ, ενώ ενστάσεις είχε και ο Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι για το θέμα αυτό. Όπως είπε ο κ. Λυκούδης "πρέπει να διασφαλίσουμε πως μια οικογένεια που μπορεί να γίνει ανάδοχη σε παιδί με ειδικές δεξιότητες και κίνητρο τα χρήματα, θα ελέγχεται σε όλη τη διάρκεια για τη συμπεριφορά της ώστε να αποφύγουμε π.χ. περιπτώσεις πλημμελούς φροντίδας ή ακόμα και κακοποίησης".

Ο κ. Συντυχάκης του ΚΚΕ χαρακτήρισε "ανατριχιαστικό" το γεγονός της θεσμοθέτησης των "επαγγελματιών αναδόχων" για ΑΜΕΑ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα