Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες

Με 151 "ναι" έναντι 124 "όχι", πέρασε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο "Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού".

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και καταψήφισε η αντιπολίτευση. Από την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και σε ό,τι αφορά την κυβερνητική παράταξη, απουσίαζαν

οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Απουσίαζε και ο Κώστας Ζουράρις. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Συνολικά απουσίασαν από την ψηφοφορία 25 βουλευτές.

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση

«Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου βλάπτει σοβαρά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας και φέρνει τη ΔΕΗ ένα βήμα πριν από την καταστροφή» ανέφερε στην ομιλία του, στην επιτροπή της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και την μεταστροφή του στην κυβέρνηση. Είπε, μεταξύ άλλων: «Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έρχεται να εκποιήσει τρεις μονάδες και μία άδεια της ΔΕΗ. Το κάνει υπό την πίεση των δανειστών και μίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της ενέργειας. Το επιχειρεί βεβιασμένα και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Χωρίς στοιχειώδες όραμα για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα... Δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μία νέα εποχή στην ενέργεια με πολίτες παραγωγούς ενέργειας. Γι αυτό λέει και πάλι ψέματα στους πολίτες κλείνοντας το μάτι σε πιθανούς αγοραστές. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει τη χώρα...».

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά σε αύξηση τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και υπονομεύει τη ΔΕΗ οδηγώντας την ένα βήμα πριν την χρεοκοπία». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης σημείωσε: «Το νομοσχέδιο έχει υπογραφή Τσίπρας - Καμμένος και έχει τις δικές σας φωτογραφίες που καλείστε να ψηφίσετε ακριβώς τα αντίθετα από όσα λέγατε στην αντιπολίτευση».

Κάνοντας σύντομη αναδρομή είπε: «Το 2014 η τότε αντιπολίτευση κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ και μιλούσε για εθνικό έγκλημα. Έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας «εκτιμούμε το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί. Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια και ενιαία». Τότε ξεσηκώνατε τον λαό σε δημοψηφίσματα για να αποτραπεί το ξεπούλημα. Ήταν τότε που ο κ. Καμμένος ρωτούσε ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή από αυτούς που αποφάσισαν για τη ΔΕΗ».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Σήμερα εκποιείτε τις πιο κερδοφόρφες και παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, καθαρές από χρέη και με λιγότερους εργαζόμενους, ενώ οι υποχρεώσεις μένουν στη ΔΕΗ. Πουλάτε τις λιγνιτικές μονάδες και ταυτόχρονα χαντακώνετε την ΔΕΗ και το μόνο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να επιβιώσει είναι τα τιμολόγια. Αν έπρεπε να σας περιγράψω με μία πρόταση, θα έλεγα: ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι και δημαγωγοί τώρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σχέδιο του κόμματός του προβλέπει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ισχυρή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη βιώσιμη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα. Στόχος είναι η μείωση των τιμολογίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Εσείς επιχειρείτε τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ για να κλείσει η αξιολόγηση» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι πόσο ασφαλείς αισθάνονται σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που μαζί με τις συνεργασίες με τους εργολάβους απασχολεί κοντά στους 23.000 εργαζομένους».

Είπε ακόμη ότι επί της παρούσας κυβέρνησης οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ αυξήθηκαν από ένα σε τρια δισ ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία κατακρημνίστηκε.

«Στη ΝΔ έχουμε σχέδιο για συγκροτημένη και συνεκτική ενεργειακή πολιτική» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η χώρα μας μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος με χαμηλό κόστος και υπόδειγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΔΕΗ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πλούτου με μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα».

Ακολούθως παρέθεσε τους οκτώ άξονες του σχεδίου της ΝΔ:

-Ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και της ενεργειακής ασφάλειας που εξασφαλίζεται από διαφοροποιημένες πηγές. «Μπορούμε να αποτελέσουμε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης από τον νότο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

-Μείωση του κόστους με ενίσχυση του ανταγωνισμού δίχως στρεβλώσεις με πραγματική και γενναία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας... Θα μειωθούν οι λοιπές χρεώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ... Το τέλος της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό.

-Εξάπλωση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου.

-Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων. Όλα τα δημόσια κτήρια θα έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα. Έκπτωση φόρου 40-50% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

-Αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Απλοποίηση επενδύσεων σε βιομάζα.

-Απόλυτη επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών.

-Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στις μεταφορές και ηλεκτροκίνηση. Από το 3% που είναι σήμερα στο 10% το 2020.

-Ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να απεξαρτηθεί από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και να δώσει έμφαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει στρατηγικό επενδυτή «πριν είναι αργά και σχέδιο για συνεκτική ενεργειακή πολιτική που θα φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης».

Είναι αληθές ότι, ευτυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πράγματι, και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τις αλλάξαμε. Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την ΕΕ, πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους. Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα.

«Υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Αυτό είναι αναμφίβολο. Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές. Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας - Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ. Άρα τα σημαντικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα, αυτή η κυβέρνηση και τα προχώρησε και τα υλοποίησε» είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός μίλησε και για το ζήτημα των έξυπνων μετρητών, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο διαγωνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ακόμα στα δικαστήρια. Όπως όλοι οι διαγωνισμοί. Δεν ήταν ο μόνος» είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ για το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε 50.000 νοικοκυριά, μετά από 18 μήνες διαδικασίας, και είχε χρήματα για μόλις 15.000 νοικοκυριά. Από τα υπόλοιπα 35.000 νοικοκυριά που ήταν εγκεκριμένα, η παρούσα κυβέρνηση, από άλλους πόρους κάλυψε ακόμη 25.000 νοικοκυριά. Το παρόν πρόγραμμα, μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενέκρινε 55.000 νοικοκυριά και αυξήθηκαν οι πόροι. «Εκ του αποτελέσματος, μάλλον δεν κρίνεται αποτυχημένο. Μέσα σε δύο μήνες 55.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν και στους επόμενους έξι μήνες ολοκληρώνεται ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα» είπε κι επισήμανε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα για την εξοικονόμηση 2 δισ για δημόσια κτήρια.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε εκείνες τις κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τους φιλόδοξους στόχους για 30% εξοικονόμηση ενέργειας, 30% ΑΠΕ στο σύνολο της κατανάλωσης. Η Ελλάδα είναι χώρα, είπε, που έχει αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες για τα νησιά και συμμετέχει από κοινού με την Κομισιόν στον νέο μεγάλο σχεδιασμό για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργειακού σχεδιασμού που θα εξασφαλίσει τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών. Ο σχεδιασμός αυτός θα πάει στη Βουλή για διαβούλευση προτού κατατεθεί στην Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο.

«Από τη μικρή ΔΕΗ, εσείς περάσατε στη μισή ΔΕΗ» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Εσείς αποφασίσατε ότι η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς, μέχρι το 2020 θα πάει στο 50%. Με ποιο αντάλλαγμα; θα είναι μια επιχείρηση που θα έχει στα γραφεία της στελέχη με στόχο να χάσουν πελάτες! Με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Από τη μικρή ΔΕΗ περάσατε στη μισή ΔΕΗ με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και τη ΔΕΗ» είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει έστω και ένας να τεκμηριώσει την αντίθετη άποψη, θα πρέπει να ανέβει στο βήμα και να το εξηγήσει με απλά ελληνικά».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε παλαιότερη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη που έχει καταγγείλει προσπάθειες έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας, με σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να περάσει η ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές, σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. «Ας έρθει εδώ, λοιπόν, ο κ. Σκουρλέτης να δούμε ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Σταθάκης; Κι εσείς το βράδυ ποιον θα αδειάσετε» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Κ. Χατζηδάκης.

Η φράση του προέδρου της ΝΔ «όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το καυστικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη «η κατάρρευση από την παράταξη των λαμπρών βαρόνων και λαμπρών φυλάρχων».

«Ποιος δημιούργησε τα τεράστια δανειακά βάρη στη ΔΕΗ; Ενάμισι δισ το 2008-2011. Αυτή είναι η προίκα της ΔΕΗ στα χρόνια του μνημονίου και των επώδυνων συμβιβασμών και με τα ομολογιακά δάνεια τα βραχυπρόθεσμα για να εξυπηρετείται το δανειακό βάρος» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και αναρωτήθηκε σε ποιους απευθύνονται οι μύδροι του κ. Μητσοτάκη. «Εάν είχε όλη η παράταξη του κ. Μητσοτάκη, παράταξη λαμπρών βαρόνων και λαμπρών φυλάρχων, εάν είχε αυτή η παράταξη όλη αυτή την τεράστια πολιτική διαρκούς ανάπτυξης και σωφροσύνης, πώς συνέβη και το 2010 κατέρρευσε η χώρα; Σε αυτό ποιος θα δώσει μια απάντηση; Ποια ήταν η εθνική αναπτυξιακή πολιτική τους;» σχολίασε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική αυτής της παράταξης, με τον υπερδανεισμό και τα θαλασσοδάνεια, οδήγησε στις προβληματικές, οδήγησε στη ραγδαία αποβιομηχάνιση και την κατάρρευση.

Ο Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα έπρεπε το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί μαζί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις περιοχές με εξορυκτική δραστηριότητα, διότι οι περιοχές αυτές δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς από την ψήφισή του. Ο κ. Μουμουλίδης αναφέρθηκε στη μεταλιγνιτική εποχή και είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη νομοθέτησης ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τις περιοχές του λιγνίτη. Ο βουλευτής χαιρέτισε τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός στα εργασιακά, στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης και του πόρου και κάλεσε τον υπουργό να ανοίξει τη συζήτηση για την αποκατάσταση, αξιοποίηση και επαναπόδοση γαιών στην αναπτυξιακή προοπτική της Δ. Μακεδονίας με τη δημιουργία μεικτών οικονομικών σχημάτων, με την ενδεχόμενη συμμετοχή της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών. «Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα των περιοχών της Δ. Μακεδονίας» είπε ο βουλευτής.

Ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το κόμμα του είχε αντιταχθεί στη συρρίκνωση της ΔΕΗ μέσω του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ. «Με το σημερινό νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολία προβλέπεται μείωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όμως διασώζονται οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες παράγουν καθαρή ενέργεια και που με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ επρόκειτο να δοθούν σε ιδιώτες. Η εκχώρησή τους είναι γνωστό ότι αποτράπηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη δε και μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος» είπε ο κ. Παπαηλιού, αλλά μετέφερε στα κυβερνητικά έδρανα το κλίμα ανησυχίας για το πλήγμα που δέχεται η περιοχή της Αρκαδίας. «Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το ερώτημα "γιατί εν τέλει συμπεριελήφθησαν" εξακολουθεί να μένει αναπάντητο και πάντως οι απαντήσεις που έχουν δοθεί ως τώρα δεν πείθουν. Και αυτό το κενό επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στον νομό Αρκαδίας» είπε ο κ. Παπαηλιού και τόνισε ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Αρκαδίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία αρνητική εξέλιξη.

«Οι περιοχές μας αξίζουν ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο» είπε ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σέλτσας και ζήτησε να στηριχθεί η περιοχή του με ορθολογική διαχείριση του λιγνίτη, προστασία του περιβάλλοντος, στήριξη του πρωτογενή τομέα, με νέες θέσεις εργασίας. Είπε όμως ότι αν η σημερινή κυβέρνηση δεν ανέτρεπε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.

«Ο λαός πρέπει να αντισταθεί στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο φιλέτο των υδροηλεκτρικών μονάδων και ας το αρνείται η κυβέρνηση» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την ενέργεια κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, γι αυτό πρέπει ο λαός να αντισταθεί στην καταστροφική πολιτική της απελευθέρωσης».

Ο Ι. Μανιάτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση στάθηκε επί σειρά ετών απέναντι σε όλες τις πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, για την προσέλκυση επενδύσεων, ήταν απέναντι ακόμη και στην περιβαλλοντική μελέτη της διασύνδεσης των Κυκλάδων. «Είστε ο κόσμος της δημαγωγίας, της ιδεοληψίας» είπε ο κ. Μανιάτης και υπερασπίστηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, διότι -όπως είπε- θα έπαιρνε το 30% του παραγωγικού δυναμικού, το 30% των δανείων, το 30% των πελατών, του μισθολογικού κόστους και θα το έβγαζε σε διαγωνισμό, γιατί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να οδηγεί σε φθηνότερο ρεύμα, διαφορετικά δεν έχει νόημα. «Εσείς παίρνετε το 50% των πελατών και υπογράψατε με μηδέν αντάλλαγμα να το δώσετε σε επενδυτές, δηλαδή το 50% του κύκλου εργασιών, των εσόδων, το εκχωρείτε με μηδέν αντάλλαγμα. Και η ΔΕΗ κρατάει τα δάνεια και ξεπουλιούνται τρεις μονάδες λιγνιτικές και μια άδεια χωρίς τίμημα. Εσείς θα πάτε στα χωριά σας;» απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μανιάτης.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί νευραλγικό νομοθέτημα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού κατακτούν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας στον τομέα της ενέργειας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η κυβέρνηση βιάζεται να προλάβει τις ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί μέσα στον Μάη και πριν το τέλος του χρόνου να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους νέους επενδυτές» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση αποτελεί έγκλημα εκ προμελέτης και προϋποθέτει την ένταση της επίθεσης στα λαϊκά εργατικά στρώματα. «Το έγκλημα αυτό που έχει τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται από τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου και αποτελεί συνέχεια των νόμων που ψήφισαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις» επισήμανε ο κ. Συντυχάκης και προειδοποίησε ότι έρχονται απολύσεις εργαζομένων της ΔΕΗ και επιδείνωση των δεδομένων εργασίας τους.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υποστήριξε ότι θα προκύψουν νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας και προέβλεψε ενεργειακή φτώχεια με ρεύμα πανάκριβο για τον λαό και φτηνό για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

«Στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και στην περίπτωσή μας... κάτω από τον λιγνίτη. Τα προβλήματα που δεν λύνονται, δεν εξαφανίζονται, αλλά γίνονται μεγαλύτερα» ανέφερε σε παρέμβασή του πριν από λίγο στην Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, αναβάλλει τις λύσεις. Καταψηφίζουμε την πρότασή σας, αρνούμαστε άλλη μια αναβολή και άλλη μια χαμένη τριετία. Τα φώτα τρεμοσβήνουν. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από νέους διακόπτες. Έχει ανάγκη από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους, τα οποία δυστυχώς για τη χώρα έχουν βρει νέους υπερασπιστές στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άνοιξε την παρέμβασή του λέγοντας ότι η ΔΕΗ είναι ο καθρέφτης της χώρας. «Είναι το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του ΄50. Είναι η εταιρεία που έφερε το ρεύμα και τον πολιτισμό στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, είναι οι καπνισμένοι εργάτες στα ορυχεία, οι εναερίτες, τα γκρίζα χωριά της Πτολεμαϊδας, τα φουγάρα στη Μεγαλόπολη. Είναι, δηλαδή, η Ελλάδα που αγωνίστηκε σε εκείνες τις εποχές κόντρα αντίξοες συνθήκες. Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι μόνο το φως. Είναι και το σκοτάδι της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Το πελατειακό κράτος, οι συντεχνίες, οι κατεβασμένοι διακόπτες, τα κομματικά ρουσφέτια, η ασέβεια στο περιβάλλον, η απουσία επαφής με το μέλλον, είναι και αυτά ΔΕΗ» είπε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έμεινε πίσω, απαξιώθηκε και έχασε έδαφος σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, γιατί έμεινε εμμονικά προσκολλημένη στον λιγνίτη.

Επισήμανε ότι αυτά συνέβησαν όταν η αντίστοιχη ΔΕΗ της Πορτογαλίας σήμερα παράγει διπλάσια ενέργεια από την ελληνική ΔΕΗ, έχει 20πλάσια κεφαλαιοποίηση από τη ΔΕΗ και ετήσια κέρδη 1 δισ. «Δηλαδή, μόνο τα κέρδη της είναι περισσότερα από τη δική μας κεφαλαιοποίηση. Αυτό όμως που πονάει περισσότερο» είπε ο κ. Θεοδωράκης «είναι ότι η πορτογαλική ΔΕΗ παράγει το 1/3 της ενέργειας από Ανανώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ «η δική μας ΔΕΗ, στη χώρα του ήλιου και του αέρα, παράγει μόλις το 0,8».

Η ΔΕΗ είναι όμως και αυτή που πριν από 40 χρόνια έφτιαξε στην Κύθνο το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, «και αυτή η πρωτιά όμως χαραμίστηκε και πετάχτηκε στα σκουπίδια» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επισήμανε ότι σήμερα, σε μια εποχή που ο λιγνίτης είναι υπό διωγμό στην Ευρώπη, η ΔΕΗ είναι ίσως η μόνη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη που επενδύει τόσο πολύ στον λιγνίτη. Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι σήμερα το κόστος των ρύπων έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ το κόστος των ανταγωνιστικών τεχνολογιών συνεχώς πέφτει και πρόσφατα μάλιστα ιδιώτης ανακοίνωσε ότι θα παράγει με φυσικό αέριο, την ενέργεια που θα παράγει και η Πτολεμαϊδα 5 με τη διαφορά ότι η δική του μονάδα φυσικού αερίου θα στοιχίσει 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Πτολεμαϊδα 5 θα στοιχίσει 1,5 δισ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα εκτινάσσονται οι τιμές δικαιωμάτων των ρύπων και ενώ το 2017 ο τόνος ήταν 5 ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 14 ευρώ και εκτιμάται ότι σε βάθος 10 ετών θα φτάσει στα 30 ευρώ. Αυτή η εκτίναξη οφείλεται στις αποφάσεις της ΕΕ για πιο αυστηρό πλαίσιο για την καταπολέμηση των ρύπων. «Η Ελλάδα λοιπόν δεν μπορεί να συνεχίζει να δίνει μάχες χαρακωμάτων. Πρέπει να σκεφτούμε και τα συμφέροντα των επόμενων γενεών» είπε ο κ. Θεοδωράκης και υπενθύμισε ότι υπάρχει ειδικό ταμείο για τη στήριξη των περιοχών, που είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί, να σχεδιάσει, να αντλήσει πόρους και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές οικονομίες που πλήττονται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως και στην περίπτωση της ΔΕΗ αποδεικνύουν ότι πατάνε μόνο στο παρελθόν. Με την ασυλία που προσέφερε το 2015 ο κ. Σκουρλέτης σε όλους αδιακρίτως που δεν ήθελαν να πληρώνουν την ΔΕΗ, εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμές οφειλές και επιδεινώθηκε δραματικά η ρευστότητα της εταιρείας. Παράλληλα, με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σφίξατε και άλλο τη θηλιά στη ΔΕΗ» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο ότι μέχρι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.

«Η πώληση λοιπόν των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι το τέλος. Θα υπάρξει συνέχεια. Με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστείτε να πουλήσετε πελατολόγιο, υδροηλεκτρικά. Ή και τα δύο. Οι λιγνιτικές μονάδες πωλούνται με 3 χρόνια καθυστέρηση. Και αυτή η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχασαν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας.

«Η ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Ιωάννη Ζίγδη, καλό είναι να θυμόμαστε αυτό. Τότε υπήρχε το φιλόδοξο σχέδιο αυτή η εταιρεία να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Η εταιρεία δεν είχε κανένα εμπόδιο για είναι υγιής και να προχωρήσει μπροστά. Είχε όμως μοναδικό πρόβλημα το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ για να παίρνει ψήφους» ανέφερε σε παρέμβαση του, στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε: «Φτάσαμε σήμερα να φύγει από τα χέρια του κράτους η ΔΕΗ και να την βρίζουμε και από πάνω, ότι ήταν κακή, ότι υπήρχαν τα ρουσφέτια και όσα γίνονταν για τις προμήθειες. Φτάσαμε έτσι στο ηρωϊκό τέλος και το κόμμα που μόλις πριν από μερικά χρόνια αναθεμάτιζε αυτούς που ήθελαν να την ιδιωτικοποιήσουν, τώρα την ιδιωτικοποιεί».

Ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι «τo νομοσχέδιο αυτό είναι το νομοσχέδιο της ντροπής και η ομολογία του αίσχους για το πολιτικό σύστημα» και κατήγγειλε ότι ακόμη και σε αυτό η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογίες και ανάμεσά τους και τροπολογία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων αξιοποίησε την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια, προκειμένου να καλέσει τη ΝΔ να εξηγήσει πώς θα υλοποιήσει τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, αν όχι με απολύσεις. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εξετάσεις στο υπουργείο αυτό και έδειξε και κακεντρέχεια και πλήρη έλλειψη σχεδίου. Δεν υπήρχε σχέδιο, διότι σκοπός της διαθεσιμότητας ήταν η μείωση δαπανών, αλλά πού έγινε η μείωση δαπανών; Και αυτά, ενώ ακόμη βρίσκουν υπαλλήλους με πλαστά πτυχία» είπε ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις φρεγάτες. «Μα, μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες χωρίς ΚΥΣΕΑ; Χούντα έχουμε; Μόνο ο Πατακός ό,τι θυμόταν το βράδυ το έφερνε το πρωί. Ο Κουβέλης που διετέλεσε αρχηγός κόμματος, δεν ξέρει ότι για να παραγγείλεις και ένα τουφέκι πρέπει να μεσολαβήσουν αποφάσεις και έγγραφα; Μα, δεν καταλαβαίνω... αυτός ο άνθρωπος βγήκε να πει ότι τον έβαλαν να τα πει για να τον εκθέσουν; Παγιδεύτηκε» σχολίασε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων.

Για την έξοδο από το Πρόγραμμα, τον Αύγουστο, ο Βασίλης Λεβέντης επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης. «Προσέξτε. Τώρα παίρνουμε χρήματα με μικρό επιτόκιο. Τότε θα παίρνουμε με το επιτόκιο που θα ορίζουν οι αγορές. Προσέξτε, λοιπόν, μήπως δημιουργηθεί ένα δεύτερο έγκλημα, όπως εκείνο του Βαρουφάκη, για το οποίο ούτε συγγνώμη ζητήσατε ούτε και κανείς τιμωρήθηκε. Ο πρωθυπουργός είναι άμοιρος ευθυνών;» είπε ο κ. Λεβέντης και επανέλαβε ότι η μόνη βοήθεια που μπορεί να έχει η Ελλάδα για το χρέος είναι η επιμήκυνση πληρωμής του και η μείωση των επιτοκίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
το φως, συριζα, ψηφοφορία, δεη, βουλη, νεα δημοκρατια, νέα, χρεοκοπια, τσιπρας, καμμενος, σαμαρας, τρια, ΕΡΤ, απε, ελλαδα, δεσφα, αδμηε, tap, igb, μετρο, κοκ, χατζηδακης, μνημονιο, ξυδάκης, κοζανη, συμμετοχή, βιωσιμότητα, ΚΚΕ, εταιρεία, φως, οφείλεται, θηλιά, παραιτηση λεβεντη, κυσεα, χρεος, επιμηκυνση, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, δεη πληρωμη, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, κουβελης, ληξιπροθεσμες οφειλες, ενεργειακο πιστοποιητικο, αδμηε, αδεια, βημα, δανεια, εθνικη, εργαλεια, κοντρα, κοκ, νησια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, πωλειται, σημερινη, φτωχεια, φυσικο αεριο, φωτογραφιες, φως, χουντα, ψεματα, αυξηση, αιολικο παρκο, ανθρωπος, αξονας, αξονες, απε, απλα, εβδομαδες, βιομαζα, βιωσιμότητα, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερο, δεσφα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, εδαφος, εδρανα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκχωρηση, ελλειψη, ενεργεια, εργα, εξετασεις, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, εποχη, εποχες, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, υγιης, ιδεα, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, ισχυει, θαυμα, θεοδωρακης, θεσεις εργασιας, θηλιά, διαγωνισμοι, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κομβος, λεβεντης, λιγνιτης, μαη, ματι, μηνες, μητσοτακης, μηδεν, μειωση, μικρο, νεες θεσεις εργασιας, νοημα, ξυδάκης, οκτω, οραμα, ορυχεια, οφείλεται, πεδιο, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, υπογραφη, προβληματα, πρωτοπορια, πρωι, ποναει, ρευμα, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σφραγιδα, σχεδιο, τονος, το φως, τρια, φυλακη, φυσικο, φορα, ψευτες, ψηφοφορία, κωνσταντινος, αγορες, δημητρης, εμφαση, εθνικο, χωρα, igb, υπουργειο, κυθνο, κωστας, κυριακου, μεινει, μελετη, μια φορα, μπροστα, πηγες, πωληση, tap, θεοχαρης, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα