Αισιοδοξία στο Μαξίμου για νίκη στις Ευρωεκλογές

Με την εκτίμηση ότι το φάσμα της χρεοκοπίας έχει απομακρυνθεί οριστικά και η χώρα αλλάζει σελίδα ελπίζοντας σε έξοδο στις αγορές εισέρχεται η ΝΔ στην μάχη των ευρωεκλογών, όπου κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αυτήν την εκτίμηση διατυπώνει προς τους συνομιλητές του ενώ την ενσωματώνει πλέον και στον πολιτικό σχεδιασμό της παρατάξεώς του για τις ευρωεκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες κατέληξε με τους συνομιλητές

του σε μια «μεσαία αποτίμηση» του κόστους του πολέμου της οικονομίας και εκφράστηκε η άποψη ότι δεν ανατρέπονται εύκολα τα θετικά οικονομικά μεγέθη που ορίζουν την πορεία της χώρας προς την έξοδο από το μνημόνιο.

Με άλλα λόγια, από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τα οικονομικά υπουργεία αρχίζουν και βγαίνουν στεναγμοί ανακούφισης.

Όλοι όμως οι κυβερνητικοί παράγοντες συμφωνούν ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο και παρακινδυνευμένο να φωνάξει κανείς «νενικήκαμεν!». Η προσπάθεια συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και δεν πρέπει όπως λέει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να χαλαρώσει η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός ως εκ τούτου επιδεικνύει τη συνηθισμένη επιφυλακτικότητά του αλλά όσοι τον γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι πλέον είναι πιο καθησυχασμένος από ό,τι το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας την αίσθηση ότι ξέρει κάτι περισσότερο.

Βέβαια, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που μπαίνουν στον κόπο να σημειώνουν ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ρευστή» και ότι το παραμικρό απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να ανατρέψει την ευνοϊκή εικόνα που έχει αρχίσει να σχηματίζεται.

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς αισθάνεται ανακουφισμένος στο εσωτερικό μέτωπο και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, ο ισορροπημένος χειρισμός διάφορων υποθέσεων, όπως π.χ. διορθώσεις στα φορολογικά, κλπ. εκτιμάται ότι αποφέρει πόντους στην κυβερνητική παράταξη και στον ίδιο προσωπικά.

Δεύτερον, η αντιπολίτευση απέτυχε να οικειοποιηθεί το όντως αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και δεν καταγράφει δυναμική.

Πιο συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου κατέγραψε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν τα εξής τρία πράγματα:

·Η ψαλίδα μεταξύ του προπορευόμενου ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ έχει μικρύνει σημαντικά και δεν είναι πλέον εκτός πολιτικής λογικής μια εκλογική ανατροπή που θα έφερνε την ΝΔ στην πρώτη θέση των ευρωεκλογών.

·Τα μικρότερα κόμματα παρουσιάζουν βεβαίως εκλογικά ποσοστά ικανοποιητικά αλλά όχι σε επίπεδο που θα έπρεπε να ανησυχούν την κυβερνητική παράταξη.

·Η ανάταξη, έστω και μικρή της οικονομίας, έχει ανορθώσει σημαντικά την προσωπική εικόνα του Αντώνη Σαμαρά.

Και, όπως έλεγε ειδικός των μετρήσεων κοινής γνώμης που συνεργάζεται με το Μαξίμου, «αυτήν τη στιγμή η ποιοτική υπεροχή του Σαμαρά έναντι του Τσίπρα, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, είναι σημαντική».

Στηριζόμενος σε αυτές τις εκτιμήσεις που του διαβιβάστηκαν από το επιτελείο του, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να διατύπωσε ενώπιον στενών του συνεργατών για πρώτη φορά με σαφήνεια την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις 25 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα