Αιματηρές μάχες στο Σλαβιάνσκ και στο Λουγκάντσκ

23:48 3/6/2014 - Πηγή: Antinews

Πολύ σκληρές μάχες, πιθανώς οι σκληρότερες από την έναρξη των συγκρούσεων, μαίνονταν την Τρίτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην ανατολική Ουκρανία, όπου, όπως φαίνεται, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει την επίθεσή τους κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών των επαρχιών του Ντοντέτσκ και του Λουγκάντσκ, οι οποίοι, από την πλευρά τους, απαντούν με επιθέσεις κατά θέσεων του στρατού. Το νέο στοιχείο στις συγκρούσεις αυτές, που σαφώς αποτελεί ποιοτική κλιμάκωση της κατάστασης, είναι η ευρεία χρήση της αεροπορίας από πλευράς Κιέβου, η οποία, μάλιστα, όπως εμμέσως παραδέχτηκαν οι

ιθύνοντες στο Κίεβο βάλλει με καταιγιστικά πυρά ακόμη και κατά κατοικημένων περιοχών.

Την Τρίτη οι μάχες είχαν επικεντρωθεί γύρω από την πόλη του Σλαβιάνσκ η οποία δεχόταν βροχή πυρών από εδάφους και αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά, ένοπλοι αυτονομιστές κατάφεραν να πλησιάσουν σε σημείο ελέγχου του στρατού στην περίμετρο της πόλης και να το διαλύσουν, σκοτώνοντας ένα μέλος της εθνοφρουράς και τραυματίζοντας δεκατρία άλλα. Επίσης, υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi και ένα ελικόπτερο, κάτι που το Κίεβο, τις πρώτες τουλάχιστον ώρες, δεν επιβεβαίωνε.

Το ίδιο, όμως, είχε συμβεί και τη Δευτέρα όταν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές υποστήριζαν ότι το κέντρο διοίκησής τους στο Λουγκάνσκ είχε πληγεί από πύραυλο με αποτέλεσμα επί τόπου να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι, άμαχοι, και να τραυματιστούν άλλοι πέντε ενώ άλλοι επτά ένοπλοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης μετά από επίθεσή τους σε σημείο ελέγχου της συνοριοφυλακής. Το Κίεβο διέψευδε ότι έπληξε το κέντρο διοίκησης και υποστήριζε ότι επρόκειτο για έκρηξη που προήλθε από το εσωτερικό του. Αναγκάστηκε, όμως, τελικά να παραδεχτεί ότι τα αεροσκάφη του έριξαν μόνο μέσα σε μία μέρα 150 πυραύλους στην περιοχή του Λουγκάντσκ, στοχεύοντας και κατοικημένες περιοχές.

Η παραδοχή ήρθε μετά από ανακοίνωσε και του ΟΑΣΕ, του οποίου οι παρατηρητές στην περιοχή υποστήριξαν με κατηγορηματικότητα ότι η έκρηξη στο κέντρο διοίκησης προήλθε από πλήγμα πυραύλου που εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος. Και έτσι καταρρίφθηκε το επιχείρημα του Κιέβου όλες αυτές τις ημέρες ότι δεν στοχεύει κτίρια και κατοικημένες περιοχές. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της νέας στρατιωτικής επιχείρησης να «μην εξέρχονται από τα σπίτια τους και να παραμένουν στα χαμηλότερα πατώματα μέχρι να τελειώσει αυτή η φάση της επιχείρησης». Δεν είναι διόλου βέβαιο, όμως, πότε θα τελειώσει αυτή η φάση της επιχείρησης καθώς παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι μάχες παραμένουν σκληρότατες και δεν φαίνεται ο στρατός και η εθνοφρουρά να κάνουν σημαντικά βήματα ανακατάληψης του ελέγχου των περιοχών.

Τις περίπου τέσσερις εβδομάδες που έχει ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου κατά των αυτονομιστών με στόχο την πλήρη κατάληψη των περιοχών ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει ως προς τον έλεγχο της περιοχής, αλλά έχουν χάσει τη ζωή τους 183 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 290, επισήμως. Το Κίεβο και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει στείλει στρατιώτες, πιθανώς των ειδικών της δυνάμεων, στα ανατολικά οι οποίοι και υποδαυλίζουν την ένταση, κάτι που η Ρωσία, η οποία απομάκρυνε και τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, αρνείται κατηγορηματικά ενώ ζητά επιμόνως από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και ν’ αρχίσει διάλογος μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του ουκρανικού πληθυσμού.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, itar tass, Russia today

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα