Αίγυπτος: Ο Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι νέος πρωθυπουργός

20:15 9/7/2013 - Πηγή: Antinews

Πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης ορίστηκε από τον μεταβατικό πρόεδρο Αντί Μανσούρ ο φιλελεύθερος οικονομολόγος και πρώην υπουργός οικονομικών, Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι, καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να οδηγήσουν την χώρα σε νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διορίστηκε αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Το

σκληροπυρηνικό ισλαμικό κόμμα Νουρ, που προέβαλε ενστάσεις για πολλούς υποψήφιους τους οποίους προωθούσαν οι υποστηριζόμενες από το στρατό μεταβατικές αρχές της χώρας, δήλωσε ότι θα στηρίξει το νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, ενώ ακόμη εξετάζει τον διορισμό του Ελ Μπαραντέι.

Ο 70χρονος Ελ Μπεμπλάουι υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών στο Επαναστατικό Υπουργικό Συμβούλιο που σχηματίστηκε μετά από την εξέγερση του 2011 που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Το στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου απέρριψε την παραίτηση του Ελ Μπεμπλάουι τον Οκτώβριο του 2011, όταν παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις θανατηφόρες συγκρούσεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 26 νεκρούς. Λίγο μετά, ο Μοχάμεντ Μόρσι ττης Μουσουλμανικής Αδελφότητας εξελέγη πρόεδρος.

http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/07/09/egypt-prime-minister-el-biblawi/2501703/

Keywords
Τυχαία Θέματα