Αγρότες έτοιμοι για... όλα πριν τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης με τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Χθες, προχώρησαν σε νέα μπλόκα στις εθνικές οδούς, αποκλεισμούς και καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες, ενώ ένταση σημειώθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι όπου αγρότες «ξήλωσαν» την επιγραφή του κόμματος.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο τελωνείο του Προμαχώνα είναι έκρυθμη, αφού ως «αντίποινα» στο μπλόκο των Ελλήνων αγροτών, Βούλγαροι οδηγοί έκλεισαν τα σύνορα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές από εκατοντάδες νταλίκες και οχήματα που βρίσκονται εγκλωβισμένα και στα ελληνικά εδάφη.

Ειδικότερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν την κυκλοφορία σε όλους τους κύριους μεθοριακούς σταθμούς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αποτέλεσμα ήταν χθες το μεσημέρι να έχει σχηματιστεί ουρά 17 χλμ., από τη βουλγαρική πλευρά στον μεθοριακό σταθμό Κούλατα-Προμαχώνας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους εγκλωβισμένα παρέμεναν 800 φορτηγά και 160 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονταν ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 Ι.Χ. αυτοκίνητα. Παρόμοια ήταν η εικόνα σε ακόμη δύο μεθοριακούς σταθμούς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Καπιτάν Πέτκο-Ορμένιο και Ίλιντεν-Εξοχή) που έχουν, επίσης, αποκλειστεί.

Εν τω μεταξύ, ενώ τα Τέμπη, ο Ισθμός και τα Μάλγαρα είναι κλειστά επ΄ αόριστον, χθες οι αγρότες προχώρησαν σε νέα μπλόκα στις εθνικές οδούς, καθώς και σε καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες. Νέο μπλόκο στήθηκε στο Κιλελέρ, στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, ενώ αγρότες της Χαλκιδικής «έκλεισαν» με τα τρακτέρ τους τις εισόδους δυο τραπεζών στα Νέα Μουδανιά. Παράλληλα, αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη της ΔΟΥ Πύργου και της Α' ΔΟΥ Λάρισας στη Φιλιππούπολη.

Επίσης, στην Καβάλα, οι αγρότες απέκλεισαν το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της εφορίας. Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα αεροδρομίου και αερογέφυρας Θέρμης προχώρησαν χθες σε πολύωρο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Eνταση στα γραφεία
Εν τω μεταξύ, ένταση σημειώθηκε χθες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι όταν οι τοπικές αρχές δεν επέτρεψαν στους αγρότες να μπουν στο κτίριο. Οι αγρότες επέστρεψαν με τρακτέρ στο σημείο και κάποιοι, αφού σκαρφάλωσαν στα οχήματα, έφθασαν στο μπαλκόνι των γραφείων, από όπου αφαίρεσαν την πινακίδα του κόμματος. Επίσης, άδειασαν πορτοκάλια και ελιές στην είσοδο των γραφείων και αποχώρησαν.

Κόντρα
Την ώρα, πάντως, που αναμένεται να καθοριστεί η συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό -πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε- η κόντρα μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών καλά κρατεί. Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν πιστοί στη γραμμή της μη αποδοχής του διαλόγου με την κυβέρνηση αν δεν αποσυρθεί το Ασφαλιστικό, ενώ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» καταφέρθηκε εναντίον των αγροτών που δέχονται να συνομιλήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαστε στριμωγμένοι»

«Είναι μακριά από την αντίληψή μας να δώσουμε μάχη με 15.000 τρακτέρ. Για την ώρα, η ελληνική αστυνομία διευκολύνει με τις παρεμβάσεις της στους δρόμους, αλλά και στον Προμαχώνα με διαβουλεύσεις προκειμένου να ανοίγουν τα σύνορα».

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσθέτοντας: «Προσπαθήσαμε να αφήσουμε τους αγρότες να εκφράσουν τα αιτήματα τους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν καταστολή πάντοτε». Ο κ. Τόσκας παραδέχθηκε δε, ότι «είμαστε στριμωγμένοι» από τα μπλόκα, αν και χαρακτήρισε λάθος την προσέγγιση ότι οι αγρότες είναι χρυσαυγίτες.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα