Αυξημένη ένταση στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις

Νέες αντιιαπωνικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Κίνα λόγω της διένεξης για τα διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εν μέσω αυξημένων εντάσεων λόγω και της σημερινής 81ης επετείου της εισβολής της Ιαπωνίας στη χώρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο φωνάζοντας αντιιαπωνικά συνθήματα, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα

με την ιαπωνική ακτοφυλακή, έντεκα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής έφθασαν σήμερα κοντά στα νησιά, που βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση και τα οποία διεκδικεί η Κίνα. Την Παρασκευή, το Πεκίνο, έστειλε έξι πλοία επιτήρησης γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά τα οποία οι Κινέζοι αποκαλούν Ντιαόγιου και οι Ιάπωνες Σενκάκου.

Νωρίτερα σήμερα, δύο Ιάπωνες ακτιβιστές φέρονται να μετέβησαν για σύντομο διάστημα στα νησιά, ενώ πολλές μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις, όπως η Panasonic και η Canonέχουν αναστείλει την παραγωγή σε εργοστάσια στην Κίνα.

Οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες σήμερα, καθώς είναι η επέτειος της ανατίναξης από τους Ιάπωνες σιδηροδρομικής γραμμής στην Μαντζουρία στις 18 Σεπτεμβρίου 1931, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την ιαπωνική εισβολή στη βορειοανατολική Κίνα.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας Λιάνγκ Γκουανγκλί δήλωσε ότι το Πεκίνο διατηρεί το δικαίωμα λήψης «επιπλέον μέτρων» στη διένεξη με την Ιαπωνία, αλλά η Κίνα «ελπίζει πάντα σε μια ειρηνική και διαπραγματεύσιμη λύση».

«Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης είναι αποκλειστικά ευθύνη των Ιαπώνων», δήλωσε ο Λιανγκ.

Από την πλευρά του, ο Πανέτα επανέλαβε την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση στην Κίνα και την Ιαπωνία σε σχέση με την εδαφική διαφορά τους.

«Σεβόμενοι τις τρέχουσες αυτές εντάσεις, απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές και τις ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να επιλύσουν αυτή τη διαφορά τους δια της διπλωματίας και ειρηνικά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2236635

Keywords
Τυχαία Θέματα