Αυστηρή προειδοποίηση της Μόσχας προς τους Κούρδους να απομακρυνθούν από τη ζώνη ασφαλείας καθώς τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία με την Άγκυρα

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσο-τουρκική συμφωνία που προβλέπει την αποχώρησή τους από την περιοχή στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας».

Η προειδοποίηση της Μόσχας έγινε λίγη ώρα προτού δυνάμεις ασφαλείας από τη Ρωσία

και τη Συρία επρόκειτο να ξεκινήσουν να επιβλέπουν την απομάκρυνση των μαχητών των YPG και των όπλων τους τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη αυτοκινητοπομπή της ρωσικής στρατονομίας έχει περάσει τον ποταμό Ευφράτη στη Συρία και κατευθύνεται προς το Κομπάνι, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Μια πλήρης απομάκρυνση των YPG θα αποτελέσει νίκη για τον Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου με στόχο την εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής από τη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας- Συρίας προκειμένου να δημιουργήσει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας».

Η συμφωνία υπογραμμίζει τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει και ο Πούτιν στη Συρία και επισφραγίζει την επιστροφή του συμμάχου του, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς επετράπη η ανάπτυξη Σύρων συνοριοφυλάκων στην περιοχή από σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Έξι ημέρες αργότερα τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις θα αρχίσουν να περιπολούν από κοινού μια λωρίδα γης 10 χιλιομέτρων φάρδος στη βορειοανατολική Συρία, όπου επί χρόνια ήταν ανεπτυγμένες οι αμερικανικές δυνάμεις μαζί με τους Κούρδους συμμάχους τους.

Η Τουρκία τόνισε μάλιστα ότι βασίζεται στη Ρωσία για την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι «δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη» στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Η Ρωσία είναι αποφασισμένη, όμως σε ό,τι αφορά το καθεστώς, δεν του έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Το καθεστώς μπορεί να συνεργαστεί με τις YPG; Είναι πιθανό. Αν συμβεί αυτό, θα κάνουμε τα απαραίτητα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ο Πούτιν δεσμεύθηκε στον Ερντογάν ότι θα απευθύνει «αυστηρό τελεσίγραφο» στους Κούρδους μαχητές ώστε να απομακρυνθούν.

Σήμερα πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεσήμαναν ότι η Άγκυρα θα επανεξετάσει το σχέδιό της για δημιουργία 12 θέσεων παρακολούθησης στη βορειοανατολική Συρία, ενώ τόνισαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα στρατιωτική επιχείρηση μετά την απομάκρυνση των Κούρδων.

Ρωσική προειδοποίηση

Κοινή τουρκορωσική ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από έξι ώρες συζητήσεων μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν ανέφερε τη δημιουργία «ενός κοινού μηχανισμού ελέγχου και επιβεβαίωσης» ο οποίος θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν πιο ξεκάθαρος: Αν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα πρέπει να υποχωρήσουν.

«Και οι εναπομείναντες κουρδικοί σχηματισμοί θα βρεθούν υπό το βάρος του τουρκικού στρατού», τόνισε.

Επικρίνοντας την Ουάσινγκτον, ο Πεσκόφ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ ήταν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων μαχητών, όμως τώρα τους πρόδωσαν.

«Τώρα (οι Αμερικάνοι) προτιμούν να αφήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων», επεσήμανε.

Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο Μπογκντάνοφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα ελπίζει επίσης ότι οι Κούρδοι θα δώσουν εγγυήσεις ότι θα αποσυρθούν από τη μεθοριακή περιοχή. «Φυσικά ελπίζουμε να λάβουμε εγγυήσεις. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους», εξήγησε.

Οι YPG δεν έχουν ακόμη απαντήσει στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία στο Σότσι.

Ιράν: Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει οποιοδήποτε βήμα διασφαλίζει τη σταθερότητα στη Συρία

Η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία να αναπτύξουν δυνάμεις τους στη βορειοανατολική Συρία ήταν ένα θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

«Το Ιράν καλωσορίζει οποιαδήποτε βήματα θα φέρουν την ασφάλεια και την ηρεμία στη Συρία και θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί.

«Η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε αυτή η συμφωνία να απομακρύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας και να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στη Συρία», είπε ο Μουσαβί.

Στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, το Ιράν προσφέρθηκε να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο και να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους Κούρδους της Συρίας, τη συριακή κυβέρνηση και την Τουρκία προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας έπειτα από τη στρατιωτική επιδρομή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία που είχε σκοπό να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις.

«Το Ιράν τασσόταν πάντα υπέρ των πολιτικών μέσων για την επίλυση των διενέξεων... και η Τεχεράνη είναι ευτυχής να βοηθήσει για συνομιλίες ανάμεσα στη Συρία και στην Τουρκία προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία», είπε ο Μουσαβί.

Η κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία είναι μια ευκαιρία για ειρήνη, δηλώνει ο ΓΓ Στόλτενμπεργκ

Η κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία που εξασφάλισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια βάση για την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας στο Σότσι.

«Είδαμε ότι είναι δυνατό να κινηθούμε προς μια πολιτική λύση. Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση... είναι να σταματήσουν οι μάχες», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ οι οποίοι θα συζητήσουν το θέμα της Συρίας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στις Βρυξέλλες.

«Στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσουμε, να κτίσουμε πάνω σε αυτό, και να έχουμε μια πραγματική, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, πολιτική λύση στη Συρία», είπε και προσέθεσε πως είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας που επιτεύχθηκε στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Κούρδος της Συρίας αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην έδρα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη

Ένας Κούρδος της Συρίας αυτοπυρπολήθηκε σήμερα το πρωί μπροστά στην έδρα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γενεύη και διακομίσθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Λωζάνης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο 31χρονος, ο οποίος ζούσε στη Γερμανία, δεν κρατούσε κάποιο πανό ούτε είχε αφήσει κάποιο σημείωμα στο οποίο να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυτοπυρπολήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γενεύης Σιλβέν Γκιγιόμ-Ζαντίγ, σημειώνοντας ότι αυτός έχει τραυματιστεί σοβαρά.

"Φανταζόμαστε τους λόγους του, αλλά δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Πονούσε πολύ για να μπορέσει να μιλήσει την ώρα που έφτασαν οι πρώτες βοήθειες", πρόσθεσε.

Ο άνδρας αυτός περιλούστηκε με βενζίνη σήμερα το πρωί γύρω στις 07:40 τοπική ώρα (08:40 ώρα Ελλάδος) μπροστά στην έδρα της UNHCR την ώρα που πολλοί άνθρωποι περνούσαν από εκεί, όπου βρίσκεται επίσης η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έφτασε γρήγορα στην περιοχή, ανέλαβε αμέσως τον τραυματία και τον μετέφερε με ελικόπτερο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο (CHUV) της Λωζάνης, όπου νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα για εγκαυματίες.

Οι Κούρδοι της Ελβετίας έχουν διαδηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες εββδομάδες διαμαρτυρόμενοι για την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία ανάγκασε χιλιάδες Κούρδους της Συρίας να καταφύγουν στο Ιράκ.

Η ρωσική στρατονομία έφθασε στην συριακή πόλη Κοπμπάνι

Φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας, αφού διέσχισε τον Ευφράτη έφθασε στην συριακή πόλη Κομπάνι στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι άνδρες της ρωσικής στρατονομίας κατευθύνονται στη βορειοανατολική Συρία προς τα εδάφη τα οποία συνορεύουν με την ζώνη διεξαγωγής της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης». «Με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, σήμερα στις 12 το μεσημέρι φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας διέσχισε τον Ευφράτη και κατευθύνθηκε προς την κατεύθυνση της σύρο-τουρκικής μεθορίου».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποδέχθηκαν τους άνδρες της ρωσικής στρατονομίας, με την οποία συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την συνεργασία.

Οι μονάδες της ρωσικής στρατονομίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων και θα επιτηρούν την τάξη. Επίσης θα πραγματοποιούν περιπολίες στις περιοχές που έχουν ορισθεί και θα συνδράμουν στην αποχώρηση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) με τον οπλισμό τους σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Στις 22 Οκτωβρίου οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν μνημόνιο κοινής δράσης για τη διευθέτηση της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ρωσική στρατονομία και οι Σύροι στρατιωτικοί από το μεσημέρι σήμερα, 23 Οκτωβρίου, θα εισέλθουν στις περιοχές που συνορεύουν με την ζώνη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Στους Κούρδους μαχητές δίνεται διορία 150 ωρών για να αποχωρήσουν πλήρως από την ζώνη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, όπου εν συνεχεία Ρώσοι και Τούρκοι στρατιώτες θα αρχίσουν τις κοινές περιπολίες.

Η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία είναι μια "μεγάλη επιτυχία", λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «μεγάλη επιτυχία» τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία, ανακοινώνοντας ότι αργότερα σήμερα θα κάνει δηλώσεις για το θέμα, από τον Λευκό Οίκο.

«Μεγάλη επιτυχία στη σύνορα μεταξύ Τουρκίας-Συρίας. Δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας!» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος στο Twitter.

«Η κατάπαυση του πυρός τηρείται και οι μάχες τερματίστηκαν. Οι Κούρδοι είναι ασφαλείς και συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας. Οι κρατούμενοι της (οργάνωσης) Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται σε ασφαλή μέρη» συμπλήρωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η Δαμασκός θα εγκαταστήσει 15 συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία

Η Συρία θα εγκαταστήσει 15 συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται στο πλαίσιο του μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης στο οποίο κατέληξαν χθες κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται εκτός της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή ειρήνης», όπως φαίνεται στον χάρτη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα πέντε φυλάκια των συνοριοφυλάκων της Συρίας θα εγκατασταθούν δυτικά της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση , στην περιοχή του Κομπάνι.

Ανατολικά της ζώνης επιχειρήσεων, η Συρία θα εγκαταστήσει δέκα φυλάκια που θα φθάνουν έως τα σύνορα με το Ιράκ και συγκεκριμένα στις περιοχές Ντερμπίσια, Καμισλί και Ντερίκ.

Πάνω από 100 κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από τις φυλακές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία

Περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει στη Συρία έπειτα την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός τους είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 100. Δεν ξέρουμε που βρίσκονται», δήλωσε ο Τζέφρι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Σχεδόν όλες οι φυλακές που φρουρούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ακόμα προστατευμένες», πρόσθεσε

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους στη Συρία που εργάζονται μαζί με το SDF και μια από τις προτεραιότητες είναι αυτές οι φυλακές», δήλωσε.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί άρχισαν τις περιπολίες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Οι άνδρες της ρωσικής στρατονομίας άρχισαν για πρώτη φορά τις περιπολίες στη βόρειο Συρία, όπως ορίζει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «κατά την πορεία της φάλαγγας οι κάτοικοι των κατοικημένων περιοχών χαιρετούσαν τους Ρώσους στρατονόμους».

Επίσης, οι Ρώσοι στρατιωτικοί συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης Κομπάνι με την οποία συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τις θέσεις μνημονίου.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διατηρήσει μακροχρόνια τη στήριξη στις κουρδικές δυνάμεις, δηλώνει ο διοικητής των SDF

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να διατηρήσει μακροχρόνια τη στήριξη στις υπό την ηγεσία των Κούρδων δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί.

Ο Κομπάνι, που τόνισε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, ανέφερε με tweet του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να επεκτείνει τη στήριξή του σε «διάφορους τομείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αγκυρα, ζωνη, εφαρμογη, ρωσία, ελλαδα, νέα, ηπα, νατο, λύση, βρυξέλλες, οηε, unhcr, συγκεκριμένο, μνημονιο, twitter, βουλη, tweet, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, μια ημερα, ρωσία, το θεμα, αστυνομια, βημα, γερμανια, εδρα, ηγεσια, ηπα, θεμα, ιραν, ιρακ, οηε, πλαισιο, πυροσβεστικη, ωρα, απε, ασαντ, βενζινη, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, δαμασκος, δηλωσεις, διοικητης, διορια, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εξι, επιτυχια, ερντογαν, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ηρεμια, θετικο, οικο, κυβερνηση, λύση, λωζανης, μηκος, μοσχα, νατο, νικη, παντα, πουτιν, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συρια, σοτσι, συρο, σχεδιο, τμημα, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φαλαγγα, φορα, ωρες, ασφαλεια, βηματα, φυλακες, χωρα, υπουργειο, λευκο, μπροστα, νοσοκομειο, tweet, πηγες, ρωσοι, ουασινγκτον, θεσεις, unhcr
Τυχαία Θέματα
Αυστηρή, Μόσχας, Κούρδους, Άγκυρα,afstiri, moschas, kourdous, agkyra