Αδίστακτοι οι δανειστές

Το γεγονός ότι οι δανειστές και οι πάσης φύσεως χαρτογιακάδες έπαιξαν βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια το ξέραμε. Το βιβλίο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ την περίοδο 2010-2012 ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει και τον άθλιο τρόπο συμπεριφοράς ορισμένων ύπουλων «φίλων» που έσκαβαν το λάκκο της χώρας.

Τα όσα γράφει όμως ο Γκάιτνερ είναι και μια επιβεβαίωση ότι κουμάντο κάνουν οι ισχυροί και οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν

ολόκληρους λαούς.

Η πρώτη αναφορά για την Ελλάδα γίνεται με αφορμή τη συνάντηση Γκάιτνερ- Σόιμπλε, τον Φεβρουάριο του 2010, στη σύνοδο υπουργών του G-7 στον Καναδά, την ώρα που ο πανικός για τις παραποιημένες δηλώσεις της Ελλάδας άρχιζε να ταράζει την αγορά ομολόγων. Στο βιβλίο του, ο Γκάιτνερ αναφέρει ότι έζησε στιγμές Παλαιάς Διαθήκης.

Ο υπουργός θυμάται να φτάνει στο δείπνο τη στιγμή που στην Ευρώπη γινόταν κακός χαμός («f...ing disaster» στο κείμενο). Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%, γεγονός που ήταν μεγάλο θέμα. «Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;»

Ο Γκάιτνερ θυμάται πως οι Ευρωπαίοι πήγαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: «Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε».

«Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει», θυμάται ο τότε υπουργός, προσθέτοντας: «Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα».

«Ήταν ασύλληπτο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν», σχολιάζει ο υπουργός προσθέτοντας: «Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τάισαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».

Τι να πει κανείς για τους άθλιους χαρακτηρισμούς των Ευρωπαίων, σ' αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στην ουσία της υπόθεσης. Οι δανειστές δεν αστειεύονται. Έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι, θέλουν πίσω τα λεφτά τους και δεν τους ενδιαφέρουν οι χώρες, οι λαοί, η κοινωνική κρίση. Είναι.... killer είτε μας αρέσει είτε όχι κι αυτά που έγιναν τότε είναι ένα μάθημα για όσους πιστεύουν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα περάσουν ζωή και κότα. Για τους Τσίπρες, τους επίδοξους πρωθυπουργούς, τους αντιμνημονιακούς τζάμπα μάγκες που δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. Και που κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τη χώρα στα χέρια τους.

Τα λεγόμενα του Γκάιτνερ είναι το δεύτερο μήνυμα (μετά από εκείνο των αγορών) για όσους θελήσουν να προχωρήσουν σε ρήξη με τους δανειστές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα