Νέα γκάφα της Σαββαϊδου με τον ΕΝΦΙΑ

Μια ακόμη τεράστια γκάφα, κι αυτή τη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, χρεώνεται η κυβέρνηση και ήδη προκαλείται μεγάλη πολιτική αναταραχή με τις φήμες να μιλούν ακόμη και για παραίτηση της Κ. Σαββαϊδου. Η γκάφα έγινε αρχικά από το υπ. Οικονομικών που έφτιαξε ένα νόμο ο οποίος θα μπορούσε να ερμηνευτεί πιο... χαλαρά. Η κ. Σαββαίδου ερμήνευσε χαλαρά το νόμο λέγοντας ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ

και ο φόρος εισοδήματος. Όχι όμως μόνο η πρώτη δόση, η ληξιπρόθεσμη μέχρι 1ης Οκτωβρίου αλλά όλες.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, θα μπορούσαν χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην ξαναπληρώσουν φόρο μέχρι τον Μάρτιο και μετά να πάνε να ζητήσουν ρύθμιση σε 100 δόσεις. Το δημοσιονομικό κενό θα ήταν τεράστιο, η τρόικα ούρλιαζε και η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς αδειάζοντας την Σαββαίδου και αλλάζοντας το νόμο.

•Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:

•Ο αριθμός των δόσεων δεν θα αλλάξει όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

•Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

•Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

•Η απόφαση αυτή ουσιαστικά «αδειάζει» τη Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου η οποία είχε εκδώσει πριν δύο ημέρες μια απόφαση με την οποία ερμήνευε πιο «ελαστικά» το νόμο με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι το σύνολο των δόσεων του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μάλιστα και στο συνέδριο που μίλησε σήμερα η κ. Σαββαϊδου είχε διαβεβαιώσει για το γεγονός αυτό. Κάτω από την πίεση της τρόικας, και υπό το φόβο χιλιάδες φορολογούμενοι να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Μάρτιο και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων (με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και προχωρά σε αλλαγές στο νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες τις αλλαγές απαίτησε το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, στο πολιτικό αλαλούμ που προέκυψε υπήρξαν πληροφορίες ότι η κ. Σαββαίδου σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση έπειτα από το «άδειασμα» που δέχθηκε.

Την τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από την ρύθμιση των 72-100 δόσεων οι απλήρωτες - ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες- δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα από τη ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 1η Οκτωβρίου 2014 και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης.

Ετσι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα