΄Ηξεραν απο το 2010 στο ΔΝΤ οτι το ελληνικό πακέτο διάσωσης δεν βγαίνει

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το 2010 παρά τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του οργανισμού ως προς το εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργούσε, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα

που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal και τα οποία διαψεύδουν τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων.

Τα νέα στοιχεία αποκαλύπτονται ενώ στο ΔΝΤ υπάρχει και πάλι η διαμάχη για το εάν θα πρέπει να υπάρξει νέα μείωση χρέους της Ελλάδας, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά του επίσημου τομέα. Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη τριβή, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – και κυρίως η Γερμανία – αντιδρούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα οι φορολογούμενοι πολίτες τους. «Το θέμα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από όλο τον κόσμο στη σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον» αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα». Εκεί αναφέρεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο. «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας» γράφει η εφημερίδα. «Η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» παραδέχθηκε ο Αργεντίνος, τότε εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Πάμπλο Αντρές Περέιρα. Κατά την άποψή του, το ΔΝΤ ρίσκαρε απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου»-μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Οι Αμερικάνοι και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς ψήφους στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, ήταν σε θέση να κερδίσουν την έγκριση για ένα πρόγραμμα που απαιτούσε η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει σημαντικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Δεν περιλάμβανε καμία αναδιάρθρωση χρέους, όπως η διαγραφή ενός μέρους, η μείωση του επιτοκίου επί τους χρέους ή η επέκταση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών για να κάνουν ευκολότερη τη συντήρηση. Αυτό γλίτωσε τους κατόχους του χρέους, κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες- από τις απώλειες που θα είχαν με την αναδιάρθρωση» τονίζει η εφημερίδα. «Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη», σχολιάζει ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010. «Η αποκάλυψη των ντοκουμέντων γράφει εκ νέου την ιστορία της μεγαλύτερης διάσωσης του ΔΝΤ» γράφει η WSJ.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304441404579119180237594344.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

Keywords
Τυχαία Θέματα