Wall Street Journal: «Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν τις κατασχέσεις ακινήτων»

Την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, να επεκτείνει για έναν χρόνο το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, σχολιάζει σε άρθρο της η Wall Street Journal. Και όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο για τις τράπεζες, καθώς δεν θέλουν να μετατραπούν σε «γραφεία real estate».

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες

της Ελλάδας που ελέγχουν το 90% της αγοράς πίεζαν από την πλευρά τους για την επέκταση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήθελαν να απαλλαγούν από τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όμως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Αυτό «είναι ένα δείγμα του πόσο προβληματική παραμένει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων, τον πανικό των καταθετών και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ύψους 200 δις ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πληγεί βαρύτατα. Φέτος έκαναν ανακεφαλαίωση με τη βοήθεια της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν ένα μεγάλο μέρος επισφαλών δανείων, περίπου 70 δις ευρώ, ένα ποσό ίσο με το 1/3 του ΑΕΠ της Ελλάδας» σημειώνει το άρθρο.

Ήδη το 24% αυτών των στεγαστικών δανείων (περίπου 17,4 δις ευρώ) έχουν καταρρεύσει, καθώς οι δανειζόμενοι έχουν χρεοκοπήσει. Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα, ενώ ένα κύμα κατασχέσεων θα οδηγούσε τις τιμές τους σε ένα ράλι καθόδου της τάξης του 10 -15%, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Όλοι θέλουν μια ήρεμη και αργή επαναφορά της κατάστασης στο φυσιολογικό, τονίζει το άρθρο. Ένας κορυφαίος τραπεζίτης, μιλώντας στην WSJ λέει: «δεν επιθυμούμε να γίνουμε γραφεία real-estate». Σε πολλές χώρες της ευρωζώνης που έπληξε η κρίση, όπως στην Ισπανία, οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να αποδεχθούν και να αναγνωρίσουν τις ζημιές στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, παρά την πίεση των ρυθμιστικών αρχών. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα πριν από το 2015. «Οι παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές επιθυμούν να προσπεράσουν το βουνό του κακού ελληνικού χρέους» γράφει η εφημερίδα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει να παίξει το ρόλο του εξώδικου διαιτητή ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Είναι μια προσέγγιση παρόμοια με της Ιρλανδίας και θα αποτρέψει τις δύο πλευρές να καταλήξουν στα δικαστήρια για υποθέσεις που μπορεί να τελεσιδικήσουν έπειτα από επτά χρόνια.
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303773704579270121635771000

Keywords
Τυχαία Θέματα