Με αίτημα των τραπεζών το ακατάσχετο καταθέσεων των 500 ευρώ

10:28 24/12/2013 - Πηγή: TNSite
Μετά από αίτημα των τραπεζών αποφάσισε η Κυβέρνηση να θέσει «πλαφόν» 500 ευρώ στο ακατάσχετο των καταθέσεων φορολογουμένων για χρέη προς εφορίες, Δήμους, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.

Καθώς ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη δέσμευση ποσού που οφείλει ο φορολογούμενος εις χείρας τράπεζας εφορίες, ΔΕΚΟ, Δήμοι

και ασφαλιστικά ταμεία στέλνουν τους τελευταίους μήνες μαζικά αιτήματα για κατασχέσεις οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν κινήσει διαδικασίες ακόμη και για την είσπραξη οφειλής 3 ευρώ (!) γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των φορολογουμένων και των τραπεζών.

Ζήτημα εγέρθηκε και από την οπτική της χρηματοπιστωτικής ευστάθειας καθώς οι μαζικές εντολές για κατασχέσεις ποσών επιδρούν αρνητικά στο υφιστάμενο απόθεμα καταθέσεων.

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ζήτησαν έτσι από το υπουργείο Οικονομικών να θεσπισθεί όριο κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται κατασχέσεις και η κυβέρνηση το προσδιόρισε στα 500 ευρώ. Πρέπει να τονισθεί πως η αρχική πρόταση των τραπεζών για το όριο του ακατάσχετου ήταν στα 50 ευρώ, αλλά τελικά η Κυβέρνηση 10πλασίασε το όριο του ακατάσχετου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα