To σπίτι προκαλεί μεγαλύτερο άγχος από τη δουλειά

Μια νέα μελέτη από το Συμβούλιο για τις Σύγχρονες Οικογένειες δείχνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες έρευνες, οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα περισσότερο αγχωμένοι στο σπίτι παρά στη δουλειά. Τρεις ερευνητές του Penn State μέτρησαν την κορτιζόλη των ανθρώπων (έναν δείκτη του στρες), ενώ ήταν στη δουλειά και ενώ ήταν στο σπίτι τους και βρήκαν ότι υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα εκεί όπου υποτίθεται ότι είναι ένα καταφύγιο.

«Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε, βρήκαμε ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έχουν χαμηλότερα

επίπεδα στρες στην εργασία από ό,τι στο σπίτι», γράφει η Sarah Damaske, μία εκ των επιστημόνων της μελέτης. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι γυναίκες δηλώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα στη δουλειά, σημειώνει. «Είναι οι άνδρες και όχι γυναίκες, οι οποίοι αναφέρουν ότι είναι πιο ευτυχισμένοι στο σπίτι απ’ ότι στη δουλειά». Μια άλλη έκπληξη είναι ότι τα ευρήματα ισχύουν τόσο γι 'αυτούς με παιδιά όσο και γι’ αυτούς που δεν έχουν, αλλά περισσότερο για όσους δεν έχουν. Αυτός είναι ο λόγος, συμπεραίνουν οι συγγραφείς, που όσοι δουλεύουν εκτός σπιτιού έχουν καλύτερη υγεία.

Αυτό που δεν μετρά η μελέτη είναι αν οι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται όταν είναι στο σπίτι, είτε πρόκειται για οικιακή εργασία ή για εργασία που έφεραν σπίτι από το γραφείο. Για πολλούς άνδρες, το τέλος της εργάσιμης ημέρας είναι μια στιγμή για να χαλαρώσουν. Οι γυναίκες που μένουν στο σπίτι, δεν φεύγουν ποτέ από το γραφείο. Και για τις γυναίκες που εργάζονται έξω από το σπίτι τους, συχνά καλύπτουν τη διαφορά με τις δουλειές του σπιτιού. Με τη σύγχυση των ρόλων, καθώς και το γεγονός ότι οι προσαρμογές στον χώρο εργασίας είναι πιο δύσκολες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο αγχωμένες στο σπίτι .

Αλλά δεν είναι μόνο θέμα φύλου. Στην εργασία, οι άνθρωποι λίγο πολύ ξέρουν τι πρέπει να κάνουν: εργάζονται, κερδίζουν χρήματα, κάνουν τα καθήκοντα που πρέπει να κάνουν προκειμένου να έχουν ένα εισόδημα. Η συμφωνία είναι πολύ καθαρή. Συνήθως, εάν ο χώρος εργασίας είναι καλά οργανωμένος -και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις συχνά είναι- ο εργαζόμενος έχει ένα συγκεκριμένο σύνολο εργασιών. Πληρώνομαι για να κάθομαι στο γραφείο μου και να πατώ κουμπιά σε ένα πληκτρολόγιο, για να παράγω κάτι που οι άνθρωποι θα μπορούν να καταλάβουν. Άλλοι άνθρωποι πρέπει να διδάξουν παιδιά. Άλλοι φτιάχνουν ή επιδιορθώνουν δόντια ή οργανώνουν συνέδρια.

Στο σπίτι τους, ωστόσο, οι άνθρωποι δεν έχουν τέτοια σαφήνεια. Σπάνια ο καταμερισμός εργασίας στο νοικοκυριό είναι τόσο σαφής. Υπάρχουν πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν, υπάρχουν ελάχιστες ή άυλες ανταμοιβές για τους περισσότερους. Επιπλέον, το θέμα αφορά την οικογένεια.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πιο στρεσαρισμένοι στο σπίτι. Δεν είναι μόνο τα καθήκοντα που είναι φαινομενικά άπειρα, αλλά υπάρχει και έλλειψη κινήτρων. Η Damaske και οι συν-συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζει ότι αν πουν στους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Η απάντηση είναι η περισσότερη ευελιξία.

http://time.com/108024/why-more-stress-home-work/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα