Tετ-α-τετ Καραμανλή - Παπαδήμου

Ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασαν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Λουκάς Παπαδήμος σε δείπνο που είχαν πριν από λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά από την εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

Ο Κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Λ.Παπαδήμο

-ανέλαβε για το επόμενο έτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών - στο δείπνο παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος προχθές στην ΕΡΤ-1 υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθήθηκε την περίοδο 2004-2009 και επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ για τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή, λέγοντας ουσιαστικά πως τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι η κρίση τα μνημόνια.

Στο τραπέζι ήταν και άλλα τρία πρόσωπα, ο άλλοτε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Γκαργκάνας, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης (εκ των Ελλήνων που έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον δυο φορές σε σύναξη της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ) και η καθηγήτρια Ελένη Λουρή. Όπως με ενημέρωσε ωτακουστής μου, συζήτηση επί των εθνικών θεμάτων για τα οποία εκφράζει ανησυχίες κατά καιρούς ο Κ. Καραμανλής δεν έγινε, και περισσότερο επικεντρώθηκαν στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές για το χρέος.

Οι Κ.Καραμανλής και Λ. Παπαδήμος (πριν ένα μήνα είχε μιλήσει στη Βοστώνη στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα που οργανώθηκε από κοινού με το Ίδρυμα Κ. Καραμανλή), συμφώνησαν ότι μια νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, εξέφρασαν την άποψη, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, ότι μία συμφωνία για το χρέος είναι κρίσιμης σημασίας για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, την επάνοδο της εμπιστοσύνης, καθώς και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και υπεραμύνθηκαν της ανάγκης να προωθηθούν ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα