Telegraph: Γιατί ήρθε η ώρα οι Έλληνες να ανησυχήσουν για τους Φινλανδούς

15:57 5/5/2015 - Πηγή: Antinews

Το όνομα του νέου Φιλανδού υπουργού Οικονομικών, μετά τις πρόσφατες εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα. Όποια και αν είναι, όμως, η επιλογή του νέου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, του Κεντρώου Κόμματος, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ασκήσει ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα.

Η «Φιλανδική αρκούδα»

Ο επικρατέστερος για τη δουλειά είναι ο Τίμο Σόινι, του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Αληθινοί Φιλανδοί, που έκανε την εμφάνισή του στο προσκήνιο

το 2011. Υποστηρίζει θερμά τις πολιτικές κατά της μετανάστευσης, αλλά και της δανειοδότησης που παρέχουν οι βόρειες χώρες προς το νότο της Ευρώπης. Ο Σόινι είναι αποχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχε αποφασιστεί να δοθεί βοήθεια στην Πορτογαλία.

Στις τελευταίες εκλογές, οι Φιλανδοί έλαβαν το 18% των ψήφων και έτσι αναμένεται να μπουν στη Βουλή ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Παραδοσιακά, στην χώρα τη θέση του ΥΠΟΙΚ λαμβάνει ο αρχηγός του μικρότερου κόμματος της συγκυβέρνησης. Ο 52χρονος Σόινι, που θεωρεί τον Νάιτζελ Φάρατζ έναν από τους στενότερους συμμάχους του, μπορεί να επισκιάσει ακόμα και τον Γιάννη Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup, σχολιάζει η εφημερίδα.

Έχει το προσωνύμιο «Φιλανδική αρκούδα», είναι φυσικά εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα και έχει κατά καιρούς ζητήσει να αποχωρήσει η χώρα μας από το ευρώ. Επιπλέον, ήταν αντίθετος με την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή της Φινλανδίας σε πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα -κάτι που σκεφτόταν να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν ο Σόινι είναι τελικά ο νέος υπουργός, θα πρέπει όλοι να περιμένουν ακόμη πιο σκληρή στάση της χώρας στις Βρυξέλλες ως προς την Ελλάδα. «Εάν οι Φιλανδοί μπουν στην κυβέρνηση, πιστεύω πως η στάση μας προς την Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα;», είπε ο Σόινι σε μια κρίση διπλωματικής αντιμετώπισης.

Η επιστροφή του «Ρεν του Τρομερού»;

Ακόμη, όμως, και να μην είναι ο Σόινι ο υπουργός, ο αντίπαλός του θα είναι επίσης «σκληρός» με την Ελλάδα. Η εναλλακτική λύση είναι ο γνωστός από τη θητεία του στην Κομισιόν, Όλι Ρεν. Ο Ρεν του Κεντρώου Κόμματος είναι κλασικός φιλοευρωπαϊστής. Στα χρόνια της έντονης κρίσης, την περίοδο 2009-2014, ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που έθεσαν τις βάσεις της λιτότητας στην Ευρωζώνη, και ειδικότερα στην Ελλάδα, και είναι ο αρχιτέκτονας της επιβολής κανόνων στους προϋπολογισμούς. Γι' αυτό και τον αποκαλούν «Ρεν ο Τρομερός».

Όπως καταλήγει πάντως το δημοσίευμα, δεδομένης της αναστάτωσης στις Βρυξέλλες, μάλλον και οι δύο πολιτικοί προτιμούν τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα