Tα "βαρίδια" στα προαπαιτούμενα που θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει ήδη τη δική του μάχη με το χρόνο για να αποδείξει ότι είναι εφικτός φέτος ο δημοσιονομικός στόχος για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και ότι υπάρχει του χρόνου ο "χώρος" για τη μείωση (κατ ελάχιστο) του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων το 2020. Αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια είναι τα έσοδα 8μήνου, τα οποία – όπως και οι επιδόσεις 7μηνου- φαίνεται ότι προς το παρόν παίρνουν την "ανιούσα".

Ωστόσο, τα πορίσματα που ετοιμάζει η Κομισιόν και αποτελούν το πρώτο – και πλέον σημαντικό βήμα – στην μεγάλη

διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα δεν θα βασιστούν μόνο στο δημοσιονομικό "σκέλος". Αυτό συνιστά μόνο ένα από τα πολλά εκκρεμή προαπαιτούμενα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης.

Διαχέονται σε όλα τα υπουργεία και θα τεθούν επί τάπητος στα πρώτα πολιτικά ραντεβού (EWG 5ης Σεπτεμβρίου και Eurogroup 15ης Σεπτεμβρίου), αλλά και στην έλευση των θεσμών στην Αθήνα το δεύτερο 15ήμερο που θα ακολουθήσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μία ταχεία και ιδιαίτερα θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Μία αξιολόγηση η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός στήριξης για να προχωρήσει το ελληνικό αίτημα αλλαγής του δημοσιονομικού στόχου τα επόμενα χρόνια.

Τα μέτωπα από τα οποία θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση και καταγράφηκαν τον Ιούνιο στην τελευταία έκθεση της επιτροπής. Κάποια έχουν δημοσιονομική χροιά:

* Η πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να απομείνει ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ.

* Θα συζητηθεί η νέα αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών για την οποία υπάρχει σχετική δέσμευση, αλλά και οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ με στόχο τη διασφάλιση των εσόδων.

* Στην υγειονομική περίθαλψη η είσπραξη των Clawbacks του 2018

* Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της λειτουργικής αναπηρίας.

Παράλληλα πρέπει να ικανοποιηθούν και τα ορόσημα που έχουν σχέση με μεταρρυθμίσεις στις αγορές:

* Η ομαλή μείωση των NPLs (αποτελεί κομβικό στόχο που συνδέεται με μία σειρά από κινήσεις).

* Η πορεία προς την εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων με την επόμενη κίνηση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

* Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στα ΕΛΠΕ και στη Μαρίνα Αλίμου που έπρεπε να γίνουν έως τα μέσα του 2019

* Η προώθηση των κινήσεων για να γίνουν εφικτοί οι στόχοι ιδιωτικοποιήσεων του τέλος του 2019 οι οποίοι συνδέονται με την Εγνατία ΑΕ, τη ΔΕΠΑ, τους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, το ΔΑΑ και την ΕΥΔΑΠ.

* H ολοκλήρωση της αλλαγής των μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ

* Η έναρξη της 2ης φάσης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).

* Η ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών.

* Η ολοκλήρωση μοντέλου Target, η οποία εδώ και καιρό θεωρείται ότι δεν μπορεί να γίνει φέτος όπως είχε ορισθεί.

* Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο δημόσιο.

* Η ολοκλήρωση του νέου κύκλου κινητικότητας στο δημόσιο.

Παράλληλα με τα 15 παραπάνω μέτωπα, πρέπει να αναστραφούν τα "πισωγυρίσματα" που έγιναν το 1ο εξάμηνο στα προαπαιτούμενα του Μαρτίου και της 2ης αξιολόγησης. Περιλαμβάνουν: τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, την παρακολούθηση των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον διαγωνισμό για τις Λιγνιτικές Μονάδες, την τοποθέτηση των Γ.Γ. αλλά και το μεγάλο μέτωπο του Ελληνικού.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα