Νύχτα μάχης με τη φωτιά στην Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο των 11,5 χλμ

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο, που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα της Τρίτης στην κεντρική Εύβοια, καίγοντας μία τεράστια έκταση από συμπαγές, παρθένο, πευκοδάσος Natura.

Για "νύχτα μάχης" κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά,

προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, οχήματα της Πυροσβεστικής κατευθύνονταν προς το χωριό Πλατανιά, καθώς αναζωπυρώσεις άρχισαν εκ νέου να απειλούν το χωριό.

Το χωριό Μακρυμάλλη, επίσης βρίσκεται σε κίνδυνο με τις αναζωπυρώσεις να το έχουν κυκλώσει για πολλοστή φορά.

Οι πεζοπόρες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες αλλά και κατοίκους της περιοχής, δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες και προσπαθούν να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να αποτρέψουν τις φλόγες από το να πλησιάσουν σε άλλα σπίτια.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι στο τεράστιο αυτό μέτωπο, δεν μπορούν να συμβάλλουν τα εναέρια μέσα, όμως, όπως δείχνουν οι μετεωρολογικές προβλέψεις ο άνεμος θα είναι με το μέρος των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς αναμένεται να είναι ασθενής, την ώρα που η αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και απρόβλεπτες.

Νωρίτερα το απόγευμα η Πυροσβεστική αποφάσισε να σταματήσουν οι πτήσεις των Canadair που επιχειρούσαν πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια, λόγω του ότι οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν, αλλά και ο ιδιαίτερα πυκνός καπνός, καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τς πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς.

Τέσσερα αεροσκάφη από Ιταλία και Κροατία έφτασαν ήδη στην Ελλάδα για να συνδράμουν ενάντια στη φωτιά και θα ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Σύσκεψη στα Ψαχνά

Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00 στα Ψαχνά με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου, υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο όπου συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν από την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινήθηκαν άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο βρέθηκαν στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Όπως ανέφερε στο δελτίο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψάθας, το συγκεκριμένο μέτωπο βρισκόταν κοντά σε κάποια σπίτια και αγροικίες που είναι βόρεια των Ψαχνών.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Από την υπερπροσπάθεια του να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη, ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε νωρίτερα το απόγευμα και αρχικά μεταφέρθηκε σε κέντρο υγείας της περιοχής με εγκαύματα στα χέρια.

Ακολούθως κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο ΚΑΤ, με ασθενοφόρο του στρατού, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκένωση χωριών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου ήδη έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά.

Τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι είχαν ήδη εκκενωθεί προληπτικά, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, όπως και το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου στο Μακρυμάλλη, ενώ στη συνέχεια δόθηκε εντολή για την εκκένωση και του χωριού Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή στους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Επίσης, εκκενώθηκε το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς κινούνταν απειλητικά προς αυτό. Όπως είχε αναφέρει, νωρίτερα, ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Βουρδάνος, από το χωριό, "το κυρίως μέτωπο της φωτιάς απέχει αυτή τη στιγμή από το χωριό περίπου 1 χιλιόμετρο, ωστόσο το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί". Όπως περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βουρδάνος, "οι άνεμοι δεν είναι σταθεροί ως προς την κατεύθυνση τους καθώς για κάποιο διάστημα οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν προς το χωριό και κάποιες άλλες στιγμές τις εκτρέπουν".

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και η κατασκήνωση που βρίσκεται στα Πολιτικά.

Αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια - Ανταποκρίθηκαν ήδη Κροατία και Ιταλία

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το αίτημα έγινε μέσω του ελληνικού σκέλους του μηχανισμού, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον αρμόδιο για την πολιτική προστασία Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, και ενεργοποιείται αυτόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζήτησε οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ηγεσία και τα στελέχη της Πυροσβεστικής, για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, ιδιαίτερα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο νέος διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά.

Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με την βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα".

Ο πρωθυπουργός ζήτησε και πάλι από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι -όπως τόνισε- και η μόνη αρμόδια -μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα- να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών.

Αναφερόμενος στους πυροσβέστες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας -ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες- σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν".

Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει ενημερωθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και "αύριο το πρωί θα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας".

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άντρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης "112".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός διέκοψε εσπευσμένα τις διακοπές του επιστρέφοντας από την Κρήτη, μεταβαίνοντας απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων μετέβη νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση των εν εξελίξει πυρκαγιών στην Εύβοια και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ενημέρωση παρέστη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης

Εν τω μεταξύ, στα Ψαχνά μετέβη νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του νεοεκλεγμένου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, του δημάρχου Γιώργου Ψαθά, του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

11 χλμ. πύρινο μέτωπο

Όπως ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται προς τα νότια - νοτιοδυτικά, προς τα χωριά Κυπαρίσσι και Δροσιά, έχοντας διανύσει μια απόσταση σχεδόν 11 χιλιομέτρων από το σημείο της εκδήλωσής της τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, το πυκνό δάσος και η έντονη φυτοκάλυψη του εδάφους προκαλούν μεγάλη φλόγα, η οποία φτάνει σε ύψος και τα 25 μέτρα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύμφωνα με τις μέχρι τότε πληροφορίες δεν έχουν απειληθεί ανθρώπινες ζωές.

Όσο αφορά το χωριό Σταυρός, τόνισε ότι διατάχθηκε η εκκένωσή του, καθώς το πύρινο μέτωπο προσέγγιζε εκείνη την ώρα το χωριό, το οποίο όμως δεν απειλούνταν άμεσα. Σημείωσε όμως ότι η ατμόσφαιρα στο χωριό είναι αποπνικτική λόγω του καπνού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στα Ψαχνά, στην παραλία, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού. Νωρίτερα στο ίδιο σημείο είχαν μεταφερθεί και οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης καταδεικνύει και η συνεχής ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή μετέβη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων πραγματοποιεί συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες και άλλες παρεμβάσεις που θα να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

"Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι", είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο ίδιος μάλιστα συνέκλινε και στην εκτίμηση ότι "τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο".

Ενεργοποιήθηκαν παράλληλα εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, λίγο πριν τις 20.00, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες, με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "Όλυμπος”, προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, και περιοδικά 6 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό. Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο του στρατού, 8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές.

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται και τρία σώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -Πειραιώς, Αθηνών και Χαλκίδος-, παρέχοντας υποστηρικτικό έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καπνός από το τεράστιο πύρινο μέτωπο στην Εύβοια έχει φτάσει μέχρι την Αττική.

Η ενημέρωση της ΓΓΠΠ

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών".

Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χλμ, φωτια, ευβοια, νυχτα, χλμ, ομαδα διας, natura, ελλαδα, λαρκο, συγκεκριμένο, απε-μπε, μνημονιο, καιρος, κρητη, γεεθα, γεα, συμμετοχή, λεωφορεια, ΟΤΑ, σταυροι, αθηνα, capital, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, γεεθα, δουλεια, ηγεσια, ιταλια, κοντρα, λαρκο, πειραιως, περιοδικα, πλαισιο, πτησεις, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, υψος, φλογα, ωρα, capital, αλκιβιαδης, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, αττικη, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γεα, γινει, γινεται, δασος, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δοθει, δωσει, δικτυο, δοθηκε, εγινε, εγρηγορση, εθελοντης, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενημερωση, εξελιξη, ερευνα, εσωτερικων, ζωης, ζωνη, ζωνες, ιδιο, υφυπουργος, ισχυς, κινητο, κυπαρισσι, κροατια, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, μπε, ξημερωματα, παντα, οκτω, οχηματα, πρωι, πτεραρχος, ριψεις, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σπιτια, σχεδιο, τρια, φευγοντας, φτανει, φορα, χρηστος, ψαθα, ψαχνα, αντρες, μποφορ, δημητρης, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, μπροστα, natura, ομαδες, πληροφοριες, σωματα, θελω να, θετικα, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα