Standard &Poor’s: "Σταθερό" από "θετικό" το outlook για την Ελλάδα - Επιβεβαιώνει το 'BB-/B'

Με αναφορά στη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τα κρούσµατα ασθενειών και τα ποσοστά θνησιµότητας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεκινά την αξιολόγηση της για τη χώρα μας η S&P Global Ratings.

Ωστόσο, ο οίκος προβλέπει στην ανάλυση του συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ περιμένει ανάκαμψη των ρυθμών ανάκαμψης το 2021.

Σημειώνει παράλληλα ότι λόγω της αβεβαιότητας

για τη διάρκεια της πανδημίας και την συνεπαγόμενη οικονομική κρίση και τον πλήρη αντίκτυπο τους στην οικονομία, αναθεωρεί το outlook της Ελλάδας σε "σταθερό" από "θετικό".

"Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των επιπλοκών σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο από την κρίση του COVID-19 τα οποία υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα", αναφέρει ο οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση στο 'BB-/B'.

Όπως εξηγεί, το σταθερό outlook "αντανακλά την άποψη μας ότι τα σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους στην πιστοληπτική ικανότητα από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο".

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά πιο αδύναμη από τις εκτιμήσεις της, διαβρώνοντας έτσι τα δημοσιονομικά περιθώρια και οδηγώντας σε σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες δημοσιονομικές προβλέψεις.

Το θετικό σενάριο

Ο οίκος κάνει λόγο πάντως και για ένα ανοδικό σενάριο. Όπως επισημαίνει, θα εξέταζε την αναβάθμιση της Ελλάδας "εάν ο αντίκτυπος της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας αποδειχθεί βραχύβιος και η τρέχουσα επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης αναστραφεί".

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι θα αναβάθμιζε τις αξιολογήσεις του στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης υλοποίησης πολιτικών προσανατολισμένων προς την οικονομική σταθερότητα για να αντιμετωπιστούν οι υπολειπόμενες διαρθρωτικές προκλήσεις στην οικονομία.

Άλλη μια πιθανή ενεργοποίηση για αναβάθμιση της αξιολόγησης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα αποτελούσε μια σημαντική μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, κάτι που θα ωφελούσε το μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, όπως αναφέρει.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα