Standard &Poor 's: Κίνδυνος τριπλής ύφεσης στην ευρωζώνη

Η ευρωζώνη κινδυνεύει με μια τρίτη ύφεση, από το 2008, παρά την πρόσφατη βελτίωση των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Ζαν Μισέλ-Σιξ της Standard & Poor's. «Οι κίνδυνοι μιας τριπλής ύφεσης έχουν αυξηθεί» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

Η ζώνη του ευρώ έχει υποστεί δύο υφέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, μία το 2009 και μία το 2012-2013, που συνιστούν τη λεγόμενη διπλή ύφεση. Ο Σιξ σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 είχε ήδη κορυφωθεί και ότι η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί πλέον σε μια ευθεία γραμμή.«Μπορεί να αποφύγουμε μια τριπλή ύφεση, αλλά θα είναι μια παρ'ολίγον τριπλή ύφεση» δήλωσε ο οικονομολόγος.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά ένα πενιχρό 0,2 τοις εκατό κατά το τρίτο τρίμηνο –μόλις λίγο πάνω από την πρόβλεψη 0,1 τοις εκατό. Οι σοβαρές ανησυχίες για την οικονομία της περιοχής παραμένουν, ιδιαίτερα σε σχέση με την υψηλή ανεργία και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Ο Σιξ είπε ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, «ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πολύ σημαντικός». Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για αγορές καλυμμένων ομολογιών και των τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση (ABS), αλλά υπάρχουν εκκλήσεις η τράπεζα να προχωρήσει περαιτέρω και να αγοράσει κρατικά ομόλογα, στο στυλ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Οι ελπίδες για τη λεγόμενη πλήρη ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ ενισχύθηκαν από τα λόγια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τη Δευτέρα, επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας στη χρήση «επιπλέον αντισυμβατικών οργάνων, αν χρειαστεί», εξηγώντας ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να συνεπάγονται την αγορά των κρατικών ομολόγων. Την Τρίτη, ο Σιξ δήλωσε ότι η «βασική περίπτωση» ήταν η ποσοτική χαλάρωση να ξεκινήσει το επόμενο έτος. «Προχωράμε σε πολύ επικίνδυνο έδαφος, με τη φήμη της ΕΚΤ να κινδυνεύει, καθώς παίρνει όλο και περισσότερα ρίσκα. Σπεύδω να προσθέσω ότι αυτό είναι μάλλον αναγκαίο», είπε. Σε γενικές γραμμές, είπε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν πιθανό να αποφύγει την ύφεση το 2015 και στις αρχές του 2016, που ενισχύθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, του οποίου η Ευρώπη είναι καθαρός εισαγωγέας.

http://www.cnbc.com/id/102195619

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα