Süddeutsche Zeitung: «Θέμα χρόνου η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα»

Η παροχή νέα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου», εκτιμά σε νέο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «απλά θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα,

εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές. Όπως σημειώνει, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.

Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων: πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα; Η εφημερίδα τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οτιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014. Στο ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα, ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δις. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014. Σύνολο δηλαδή 4,4 δισ. για το 2013 και 2014. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες. Ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμά επίσης ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της ευρωζώνης.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/neue-hilfen-fuer-griechenland-nur-eine-frage-der-zeit-1.1745139

Keywords
Τυχαία Θέματα