SPIEGEL: Ο Ομπάμα γνώριζε ότι παρακολουθούσαν τη Μέρκελ

Νέο σκάνδαλο έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι αποκαλύψεις ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν στο στόχαστρο αμερικανικών παρακολουθήσεων ήδη από το 2002 και μάλιστα εν γνώσει του Ομπάμα. Το Βερολίνο μάλιστα ετοιμάζεται να αποστείλει ανώτατα στελέχη των μυστικών του υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαλευκάνουν την υπόθεση. Η γερμανική αντιπροσωπεία θα αναζητήσει απαντήσεις τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην NSA

για την καταγγελλόμενη αμερικανική κατασκοπεία.

Σύμφωνα με το SPIEGEL, οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ για πάνω από 10 χρόνια. Η οργή στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Μέρκελ ώθησε το Βερολίνο να καλέσει τον Αμερικανό πρεσβευτή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες για εξηγήσεις. Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο των παρακολουθούμενων ήδη από το 2002 και ότι συμπεριλαμβανόταν στον συγκεκριμένο κατάλογο έως και μερικές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Ομπάμα στο Βερολίνο, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με το έγγραφο της NSA που επικαλείται το περιοδικό, η αμερικανική υπηρεσία ομολογεί ότι διαθέτει έναν «μη νόμιμα καταγεγραμμένο βραχίονα κατασκοπείας» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, γεγονός το οποίο εάν αποκαλυφθεί μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με άλλες κυβερνήσεις».

Εν ολίγοις, το Spiegel υποστηρίζει ότι μέσω της πρεσβείας, η NSA και η CIA παρακολουθούσαν με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων τις κυβερνητικές επικοινωνίες στο Βερολίνο. Τέτοιοι επιχειρησιακοί βραχίονες, γράφει, δρούσαν σε περίπου 80 τοποθεσίες διεθνώς -στο Παρίσι, στην Μαδρίτη, στη Ρώμη, στην Πράγα, στη Γενεύη, στην Φρανκφούρτη και αλλού. Το περιοδικό αναφέρει ότι ο Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη από την Μέρκελ όταν του τηλεφώνησε την Τετάρτη για να του ζητήσει εξηγήσεις για το ζήτημα.

spiegel.de

Keywords
Τυχαία Θέματα