Reuters: Η Τουρκία εξοπλίζει Τζιχαντιστές

Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) υποβοήθησε τη μεταφορά όπλων σε ισλαμικές οργανώσεις της Συρίας που μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ, στα τέλη 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με Τούρκο εισαγγελέα και μαρτυρικές καταθέσεις αξιωματικών της στρατοχωροφυλακής ενώπιον τουρκικών δικαστηρίων. Η κατάθεση μάρτυρα έρχεται σε αντίθεση με τις αρνήσεις της Τουρκίας ότι έστειλε όπλα σε αντάρτες της Συρίας και, κατ 'επέκταση, συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Συρία και μερικοί από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η Τουρκία,

επειδή βιαζόταν να ανατρέψει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, άφησε μαχητές και όπλα να περάσουν τα σύνορα και κάποιοι από αυτούς εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Η Άγκυρα έχει αρνηθεί ότι εξοπλίζει αντάρτες της Συρίας ή βοηθά τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Διπλωμάτες και Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Οι μαρτυρίες όμως της στρατοχωροφυλακής στο δικαστήριο, τις οποίες έχει στην κατοχή του το Reuters, ισχυρίζονται ότι τμήματα πυραύλων και πυρομαχικών μεταφέρθηκαν με φορτηγά που συνοδεύονταν από αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), σε μέρη της Συρίας υπό τον έλεγχο ισλαμιστών. Τέσσερα φορτηγά αναζητήθηκαν στη νότια επαρχία των Αδάνων σε επιδρομές της αστυνομίας και της χωροφυλακής, ένα το Νοέμβριο του 2013 και τρία ακόμα τον Ιανουάριο του 2014, μετά από εισαγγελική εντολή έρευνας για υποψίες ότι μετέφεραν όπλα, σύμφωνα με την κατάθεση των εισαγγελέων. Ενώ το πρώτο φορτηγό κατασχέθηκε, τα άλλα τρία μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους όταν οι αξιωματούχοι του MIT που συνόδευαν το φορτίο απείλησαν την αστυνομία και αντιστάθηκαν στον έλεγχο, σύμφωνα με τη μαρτυρία και την έκθεση του εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα τρία φορτηγά που σταμάτησαν στις 19 Γενάρη ανήκαν στην MIT και μετέφεραν βοήθεια. «Η έρευνά μας έχει δείξει ότι ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν βοηθήσει τα άτομα αυτά να παραδώσουν τα φορτία» είπε ο εισαγγελέας Οζκάν Σισμάν, ο οποίος διέταξε την έρευνα του πρώτου φορτηγού στις 7 Νοεμβρίου 2013, μετά την υπόδειξη ότι μετέφερε όπλα παράνομα. Ο Σισμάν και ο Αζίζ Ταξί, ένας άλλος εισαγγελέας από τα Άδανα ο οποίος διέταξε την αναζήτηση των τριών φορτηγών στις 19 Ιανουαρίου 2014, κρατούνται έκτοτε, με εντολή εισαγγελέων και αντιμετωπίζουν προσωρινές κατηγορίες, εν αναμονή ενός πλήρους κατηγορητηρίου για διενέργεια παράνομων ελέγχων.

Το αίτημα για τη σύλληψη του Σισμάν, που έχει εκδοθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) –και το οποίο επίσης έχει το Reuters, τον κατηγορεί για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών και ότι αμαυρώνει την κυβέρνηση παρουσιάζοντάς την ως συνεργό τρομοκρατών. Ο Σισμάν και ο Ταξί αρνούνται τις κατηγορίες. «Κάτι που είναι έγκλημα δεν μπορεί να αποτελεί κρατικό μυστικό» υποστηρίζει ο δικηγόρος τους. Περισσότεροι από 30 χωροφύλακες που εμπλέκονται στην απόπειρα αναζήτησης της 1ης Γενάρη και στα γεγονότα της 19η Ιανουαρίου αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες, μεταξύ άλλων για στρατιωτική κατασκοπεία και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, σύμφωνα έγγραφο από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης με ημερομηνία Απρίλη του 2015.

Αξιωματούχος στο γραφείο του Ερντογάν δήλωσε πως ο πρόεδρος είχε κάνει σαφή τη θέση του σχετικά με το θέμα. Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν την εξουσία να ψάξουν τα οχήματα της MIT και ήταν μέρος αυτού που αποκαλεί «παράλληλο κράτος», που λειτουργεί από τους πολιτικούς εχθρούς του και είναι αποφασισμένο να αμαυρώνει την κυβέρνηση.

«Αμαύρωση της κυβέρνησης»

Ένας από τους οδηγούς των φορτηγών, ο Μουράτ Κισλαξί, υποστήριξε ότι το φορτίο που μετέφερε στις 19 Γενάρη φορτώθηκε από ένα ξένο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Άγκυρας και ότι είχε πραγματοποιήσει παρόμοιες αποστολές και στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η συριακή πλευρά των συνόρων στην επαρχία Χατάι, η οποία συνορεύει με τα Άδανα, ελεγχόταν από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές της ομάδας Αχράρ αλ-Σαμ.

Η ομάδα των σαλαφιστών περιλαμβάνει διοικητές όπως ο Αμπού Χάλεντ αλ-Σούρι, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του ιδρυτή της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και ήταν κοντά στο σημερινό αρχηγό της Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Ο Αλ-Σουρι σκοτώθηκε από επίθεση αυτοκτονίας στη συριακή πόλη του Χαλεπίου τον Φεβρουάριο του 2014.

Μια δικαστική απόφαση ζητά τη σύλληψη τριών ατόμων σε σχέση με το φορτηγό που σταμάτησε στο Νοέμβριο 2013 και αναφέρει ότι ήταν φορτωμένο με μεταλλικούς σωλήνες που κατασκευάζονται στην τουρκική πόλη του Ικονίου. Το έγγραφο αναφέρει επίσης τη μαρτυρία του οδηγού φορτηγού Λούτφι Καρακάγια, ο οποίος υποστηρίζει ότι δύο φορές είχε πραγματοποιηθεί η ίδια αποστολή και την παρέδωσε σε ένα πεδίο περίπου 200 μέτρα πέρα από ένα στρατιωτικό φυλάκιο στο Ρεϊχανλί, σε απόσταση αναπνοής από τη Συρία. Η δικαστική απόφαση για τη σύλληψη του Καρακάγια ανέφερε μια αστυνομική έρευνα που έλεγε ότι τα μέρη των όπλων που κατασχέθηκαν εκείνη την ημέρα προορίζονταν για «ένα στρατόπεδο που χρησιμοποιείται από την Αλ Κάιντα στα σύνορα της Συρίας».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα