Ένα ακόμη ναυάγιο της κυβέρνησης

(Ανανεωμένο) Οι φωτογραφίες από τη συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Ολαντ δείχνουν ότι υπήρξαν χαμόγελα, αισιοδοξία, καλό κλίμα και αρκετά… καναπεδάκια για την πείνα. Δε δείχνουν αν υπήρξε… τσάι για την περίσταση γιατί από συμπάθεια έχουμε χορτάσει. Η τριμερής ουσιαστικά κατέληξε σε ένα ακόμη ναυάγιο της ελληνικής κυβέρνησης η οποία εδώ και 10 ημέρες έπαιζε επικοινωνιακά το παιχνίδι της πολιτικής λύσης που θα βρεθεί στη Ρίγα. Το Μαξίμου μιλούσε για

συμφωνία που θα προέλθει μέσα από τις συζητήσεις με Μέρκελ και Ολάντ αλλά στο τέλος χαμήλωσε τους τόνους όταν διεμήνυσαν στον Τσίπρα ότι η Ρίγα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους Θεσμούς, το Γιούρογκρουπ και τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Εκεί θα βρεθεί η λύση και πουθενά αλλού, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ο Τσίπρας εισέπραξε λόγια συμπάθειας περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και τη ρευστότητα που είναι στο κόκκινο. Όμως, και οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν… forget it Alexis τα χρήματα χωρίς να κλείσει η συμφωνία και βεβαίως το προηγούμενο πρόγραμμα.

[photo_1]

Από την άλλη τα επικοινωνιακά κόλπα, ότι το ΔΝΤ μπλοκάρει τη συμφωνία είναι για εσωτερική κατανάλωση, είναι το γνωστό κόλπο της στοχοποίησης και της αναζήτησης εσωτερικών εχθρών κάθε φορά που η κυβέρνηση ναυαγεί εξαιτίας των ερασιτεχνικών της κινήσεων.

Αν μένει κάτι από τη Ρίγα είναι ότι είμαστε ακριβώς στην ίδια αφετηρία. Δεν έχει αλλάξει τίποτε, οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται γιατί δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Αυτοί που έχουν να χάσουν είμαστε εμείς οι οποίοι πρέπει να πληρώσουμε ορισμένα δις για χρέη και μισθούς – συντάξεις. Αν δεν τα βρούμε εμείς θα κηρύξουμε πτώχευση και όχι η Μέρκελ με τον Ολάντ ή την Κρ. Λαγκάρντ.

[photo_2]

Όπως έγραψε ο Γερμανικός τύπος, όλα ήταν καλά, το κλίμα εποικοδομητικό αλλά μετά… καληνύχτα και καλή τύχη, όπως θα έλεγαν και οι Αμερικανοί. Και για να μη γίνει καμιά παρανόηση, έσπευσε η Μέρκελ. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τους θεσμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην χθεσινή συνάντηση δήλωσε πως «ήταν μια πολύ φιλική, εποικοδομητική συνάντηση, όμως είναι επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με τους τρεις θεσμούς. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα και στον Έλληνα πρωθυπουργό όποτε υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν, όποτε χρειαστεί να δοθεί βοήθεια, να γίνεται, όμως το συμπέρασμα πρέπει να βρεθεί με τους τρεις θεσμούς και πρέπει να υπάρξει πολύ έντονη δουλειά».

[photo_3]

Η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά απέτυχε η έτσι κι αλλιώς αποτυχημένη στρατηγική του Τσίπρα για «πολιτική λύση». Αυτά είναι ανοησίες για να ξεγελιούνται οι Συριζαίοι. Αν δεν πέσουν τα νούμερα και τα μέτρα στο τραπέζι δεν θα υπάρξει λύση.

Και τώρα τι; Θα αναρωτηθεί κανείς μετά και το χθεσινό ναυάγιο; Τώρα λοιπόν υπάρχουν ουσιαστικά 15 ημέρες, μέχρι την 5η Ιουνίου που πρέπει να πληρωθεί δόση στο ΔΝΤ. Μπορεί να υπάρξει λύση, γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις, ενδεχομένως να γίνει την επόμενη Πέμπτη τετραμερής στο ευρωκοινοβούλιο και κάποιο έκτακτο Γιούρογκρουπ. Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να σοβαρευτεί η κυβέρνηση, και γι’ αυτό δε φταίει μόνον ο ασόβαρος Βαρουφάκης που έτσι κι αλλιώς είναι παραγκωνισμένος κι έχει μετατραπεί σε «υπουργό συνεντεύξεων». Αν θέλει ο Τσίπρας λύση μέχρι τέλος του μήνα ώστε να μην πάμε σε πιστωτικό γεγονός πρέπει να βρει ο ίδιος λύσεις και να προχωρήσει σε ρήξεις. Αν δεν το κάνει θα έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα