Reuters: Εμβάθυνση εμπορικών σχέσεων με Τουρκία και απειλή κυρώσεων - Τι λέει το σχέδιο της Συνόδου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επαναλάβουν την Πέμπτη την υπόσχεση του 2016 για εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών με την Τουρκία, αλλά θα προειδοποιήσουν επίσης την Άγκυρα με κυρώσεις εάν ξεκινήσει εκ νέου τις εξερευνήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως γράφει το Reuters.

"Καλούμε την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", αναμένεται να τονίσουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο της Συνόδου Κορυφής που είδε το Reuters.

Με στόχο να επιβραβεύσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκινήσουν προετοιμασίες για μια βαθύτερη τελωνειακή ένωση με την Άγκυρα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ, που θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη, θα πουν ότι οι εμπειρογνώμονες τους μπορούν "να εργαστούν σε εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης", σύμφωνα με το προσχέδιο, επιτρέποντας την επέκταση της εμπορικής συμφωνίας της δεκαετίας του 1990 σε υπηρεσίες, αγροτικά αγαθά και δημόσιες συμβάσεις.

Η επέκταση της τελωνειακής ένωσης θα φέρει την Τουρκία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, πλήρως στην εσωτερική αγορά του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο, επιτρέποντας σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες να ρέουν ανεμπόδιστα.

Το σχέδιο χρονολογείται από το 2016, όταν η Τουρκία συμφώνησε να φιλοξενήσει Σύριους που διέφευγαν από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά μια σειρά από διαφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους υδρογονάνθρακες και την στάση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ ώθησε τα κράτη της ΕΕ να σταματήσουν.

Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν και η ΕΕ ανησυχεί ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να αλλάξει πορεία καθώς επιδιώκει έναν μεγαλύτερο περιφερειακό ρόλο για την Τουρκία, κινούμενος ενάντια στην ΕΕ.

Η ΕΕ θα απειλήσει "να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της", σύμφωνα με το προσχέδιο, όπως απαγορεύσεις ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε άτομα, καθώς και κυρώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός.

Η Άγκυρα κατηγόρησε την ΕΕ την Τετάρτη ότι χρονοτριβεί και χαρακτήρισε τη συζήτηση περί κυρώσεων ως μη χρήσιμη μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων. Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι έχουν λόγους να είναι επιφυλακτικοί.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα